ARTA CA FORMĂ DE VIAȚĂ
09 Iunie 2017, 06:41
”Folds and Scaffolds” (Falduri și schele) expoziția Floriamei Cândea, este un exemplu de bioartă. Ea folosește materia vie, respectiv culturi ale bacteriei kombucha. Floriama se folosește de instrumentele de studiu ale biologiei, crește culturi din această bacterie pentru a obține la final un material cu aspect de piele artificială. Estetica lucrărilor ei rezidă din intervențiile chimice sau mecanice pe care le aplică acestui material obținut din kombucha: expuneri fotografice, oxidări, sau intervenții mecanice (decupaje și/sau coaseri).
Este încă un exemplu prin care se dovedește că știința, de data aceasta biologia și experimentele biologice oferă un rezultat estetic, pe care artiștii îl valorifică în lucrările lor.
Acum aproape 20 de ani, Joe Davis, cel care este considerat părintele bioartei în SUA, a sintetizat ADN și a creeat ceea ce el a numit ”infogena”, o genă care conține un mesaj codificat din cuvinte și sensuri traduse de mașinării umane. Ideea lui era să trimită în spațiul cosmic, un mesaj către civilizațiile extraterestre, încapsulat în geonomul unei bacterii, să multiplice aceste bacterii, care să traverseze spațiul cosmic și să aterizeze acolo unde vor găsi un mediu prielnic pentru ele. Mesajul lui, era orientat, mai de grabă către acel public ce încă nu credea că ADN-ul poate codifica orice fel de informație, nu doar aceea genetică.
Joe Davis a realizat că ingineria genetică creează un nou mediu de desfășurera a artei - viața însăși.
Expoziția Folds and Scaffolds, a Floriamei Cândea și curatoriată de Cătălin Burcea, este găzduită de Alert Studio, un spațiu destinat proiectelor artistice aflate în desfășurare.
Interviu cu Floriama Cândea - artist și Cătălin Burcea curatorul expoziției.