Arhiva ca sursă a artei
19 Ianuarie 2018, 07:01
Practicile artistice contemporane fac apel din ce în ce mai mult la arhive, ele pot fi abordate ca surse de inspirație, sau arhiva ca lucrare în sine, sau arhive de imagini document al unor exprimări artistice efemere. Expoziția Triaj care încă mai este deschisă la parterul Muzeului de Artă Contemporană din București este un astfel de exemplu, o expoziție care face apel atât la arhive cât și la depozitul de obiecte din patrimoniul MNAC.
Muzeul Național de Arta Contemporană a deschis porțile arhivelor sale prin inaugurarea Centrului de Documentare şi Cercetare a Culturii Vizuale care poartă numele lui Mihai Oroveanu, fondatorul MNAC, istoric de artă, fotograf și curator, care s-a stins din viață în 2013.
Biblioteca Centrului cuprinde 6.000 de volume (cărți și cataloage), acoperind domenii precum istoria și teoria artei, artă contemporană românească și internațională, fotografie, piața de artă, arhitectură, design, istorie, sociologie, literatură, precum și circa 600 de numere dintre cele mai importante periodice având ca tematică arta contemporană. Spațiul de cercetare se adresează specialiștilor dar și publicului larg interesat de istoria recentă a dezvoltării artei din România.
Spaţiu multifuncţional, centrul va găzdui discuţii, ateliere, conferinţe, lansări de carte sau mici expoziţii şi îşi doreşte să fie un loc de întâlnire şi un posibil început al unei comunităţi extinse de cercetare a patrimoniului MNAC.
Interviu cu Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană
Realizator Mihaela Ghiță
Foto credit: Observatorul Cultural și Revista Arta