Aplicații ale fluidelor magnetice, o invenție din industria spațială adusă pe pământ
13 Mai 2019, 06:08
În anii ’60 NASA a cerut cercetătorilor să rezolve o problemă spinoasă, legată de combustibilul lichid folosit la propulsarea rachetelor cosmice. La ieșirea din câmpul gravitațional al Pământului, combustibilul, aflat în imponderabilitate, risca să nu mai ajungă la sorbul pompei. Cercetătorii au rezolvat această problemă sintetizând un combustibil cu proprietăți magnetice care putea fi direcționat în interiorul motorului acolo unde se producea arderea. Când această soluție a fost finalizată, de fapt nu mai era nevoie de ea, pentru că între timp fusese inventat combustibilul solid.
Dar, lichidele magnetice s-au dovedit a fi o invenție valoroasă care ulterior și-a găsit aplicație în viața de toate zilele și dacă aveți la computer hard-disck extern cu elemente rotative în interior, să știți că pentru etanșarea lor s-au folosit câteva picături de fluid magnetic.
În România, primele studii și producție de lichide magnetice s-au făcut la Iași, la Centrul de Cercetări de Fizică Tehnică, la sfârșitul anilor ’70, când, chiar și pe plan mondial, subiectul era unul de pionierat. Academicianul Ladislau Vekaș, la vremea aceea tânăr doctorand, în urma colaborării cu cercetătorii ieșeni, a înființat la Timișoara un colectiv multidisciplinar, care au dus mai departe cercetările legate de fluide magnetice.
Începând cu 2006, a fost făcut transferul tehnologic către compania ROSEAL din Odorheiul Secuiesc, care acum produce cantități mari de lichid magnetic. Tot lor le-a fost transferată și tehnologia pentru ”etanșări rotitoare fără scăpări”, care constituie o revoluție în acest domeniu al etanșărilor. Aplicațiile fluidelor magnetice sunt însă mult mai multe, se folosesc la etanșări, la separarea minereurilor neferoase, la difuzoarele ultramoderne dar și în medicină pentru dispozitive biomedicale în tratamentul tumorilor canceroase.
Interviu cu Ladislau Vekaș, membru corespondent al Academiei Române, directorul Centrului de Cercetari Tehnice, Fundamentale și Avansate, Timișoara.
Realizator Mihaela Ghiță