Ascultă Radio România Cultural Live

Spectacole de teatru programate în luna iulie în Bucureşti

Pentru cei care revin din vacanţă cu dor de teatru oferta culturală estivală aduce noutăţi dar şi titluri foarte celebre, pe scene din capitală, dar şi din alte oraşe:

30 Iunie 2023, 14:50

1 iulie – Bătrâna şi hoţul – Sala Luceafărul

În direcția de scenă a lui Radu Ghilaș, Rodica Mandache, Marius Manole se întrec în situații și replici savuroase, într-un spectacol ce pendulează între comedie şi nostalgie. Un hoț tânăr, naiv și romantic intră într-un muzeu să fure o capodoperă. Custodele muzeului e o doamnă bătrână cu o energie atomică. Urmează o luptă îndârjită și până în ultima secundă nu știm „cine câștigă”.

„Bătrâna şi hoţul” este cea mai jucată piesă a dramaturgului contemporan Viorel Savin, pe care publicul mai matur şi-o aduce aminte pentru că a fost difuzată de TVR în repetate rânduri, cu regretata actriţă Irina Răchiţeanu-Şirianu în rolul principal.

În distribuţie: Rodica Mandache, Marius Manole şi Alin Aronovici

Regia: Radu Ghilaş

Spectacolul ajunge şi în alte oraşe: 29 iunie Constanţa, 30 iunie Galaţi, 2 iulie Ploieşti, 12 iulie Braşov. Apoi revine în capitală, pe 15 iulie şi este găzduit la TNB Sala Ion Caramitru.

3 iulie – All Inclusive – găzduit la TNB Sala Ion Caramitru

Un titlu perfect în ton cu sezonul, se întoarce pe scena TNB: comedia “All Inclusive” aduce valuri de voie bună, cu o poveste actuală, despre fericire imperfectă şi nefericire aparent perfectă. Totul se desfăşoară într-o notă dinamică, cu suişuri şi coborâşuri, în stilul caracteristic dramaturgului contemporan Alexandru Popa.

Aflat doar la un bilet distanță, cel mai relaxant “All Inclusive” și se savurează confortabil din sala de teatru. Sunteți invitați la o superbă comedie despre ce avem și nu vedem și despre ce căutăm, deși avem deja. Totul bine dozat, ȋntr-o piesă cuceritor de amuzantă, ȋn care fiecare pare idealul ȋmplinirii celuilalt. Protagoniştii dezvăluie, cu vervă și haz, cum perfecțiunea poate face tandem cu nefericirea și imprefecțiunea poate fi calea cea mai scurtă spre ȋmplinire prin acceptare.

În distribuţie: Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Mirela Oprisor si Diana Roman.

Regia: Vlad Zamfirescu.

4 iulie – Dă-i bătaie – găzduit la TNB Sala Ion Caramitru

Tot pe un text de Alex Popa este şi următoarea producţie din programul estival: “Dă-i bataie!” este primul spectacol care îi aduce împreună în scenă şapte actori celebri, care scot la lumină subiecte controversate, jocuri de culise și intrigi politice într-un parcurs teatral spectaculos!

Piesa demontează stereotipuri, sparge tabu-uri și spune lucrurilor pe nume, pe un fir al acţiunii în care de la hohot de râs la fior de plâns și viceversa, nu e decât un pas.

În distribuţie: Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Mirela Oprisor si Diana Roman, Andi Vasluianu şi Şerban Pavlu.

Regia: Vlad Zamfirescu.

5 şi 6 iulie - Gaiţele – găzduit la TNB Sala Ion Caramitru

Cu Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Virginia Rogin și Adriana Trandafir în prim-plan, “Gaițele” este un spectacol de mare forță dramatică dar și de un umor savuros și o ironie intensă. Cele patru foarte apreciate actrițe, alături de Manuela Hărăbor, Gabriel Fătu, Tudor Istodor, Ion Ionuț Ciocia și mulți alții, vă invită în lumea deformată a lui Alexandru Kirițescu pentru a înțelege de ce spectacolul este cunoscut şi sub numele “Cuibul de viespi”.

Titlu reper din repertoriul autohton, piesa captivează privitorul cu personajele puternic conturate, dinamica jocului și tumultul acţiunii. Accentele de caricatură prin care sunt puse ȋn lumina moravurile vremii şi umorul uneori amar, alteori ironic, dar tot timpul debordant completează această satiră socială ȋn registru comic.

Distribuţie completă: Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Adriana Trandafir, Virginia Rogin, Manuela Hărăbor/Ioana Ancea, Tudor Istodor, Diana Cavallioti, Gabriel Fătu, Doina Teodoru/Andreea Chiriţescu, Ion Ionuţ Ciocia, Cosmina Dobrotă/Mariangela Coldea.

Regia: Gelu Colceag

11 iulie – Ce avem noi aici – găzduit la TNB Sala Studio

În stilul inconfundabil ce o caracterizează, Lia Bugnar aduce în lumina reflectoarelor trei personaje spumoase: o mamă de băiat, un băiat timid și o domnișoară șarmantă. Cei trei fac destăinuiri despre lume și viață într-un spectacol în care râsul e garantat.

Piesa este o comedie dulce-amăruie despre iubire, familie, singurătate și frică. Marius Manole joacă rolul unui bărbat sufocat de dragostea mamei. Este docil, blând, timid și respectă cu sfințenie sfaturile mamei sale. Tocmai de aceea, este incapabil să-și găsească o parteneră, deși are vârsta de 33 de ani.

Mama posesivă este interpretată magistral de Carmen Tănase. Deşi este ultraprotectoare, consideră că a venit timpul ca băiatul să se așeze la casa lui, așadar pornește în căutarea partenerei ideale prin intermediul unui anunț matrimonial.

Aici intră în scenă Sabina (Maria Obretin) – femeia superbă, singură și disperată să-și găsească un soț. Din dorința de a fi plăcută, apreciată și mai ales iubită, ea apelează la o serie de tertipuri superficiale pentru a intra în grațiile posibililor parteneri. Însă în momentul în care îl cunoaște pe Irinel (Marius Manole), lucrurile iau o întorsătură fascinantă, pe care vă învităm să o descoperiţi în sala de spectacol.

Distribuţie: Carmen Tănase, Marius Manole şi Mirela Obretin

Text şi regie: Lia Bugnar

16 iulie – Şi cu pisica ce-aţi făcut? – găzduit la TNB Sala Ion Caramitru

Şi cu pisica ce-aţi făcut?” este o comedie-aventură, ȋn care Lia Bugnar dirijează povestea ȋntr-o maniera un pic diferită, care cucerește spectatorii și provoacă actorii. Distribuția reunește mai multe generații și tipologii ale scenei: doamna Rodica Mandache este deopotrivă fermecatoare și dramatică, Marius Manole este pierzatorul absolut, Medeea Marinescu este aristocrata stilată, Mariei Buză ȋi revine o interesantă partitură ce ȋi pune ȋn valoare atât glasul cât și talentul actoricesc, Anghel Damian este plin de vervă și umor iar Lia Bugnar are o postură surpriză care dinamizează cursul acțiunii. Rezultă o comedie altfel, ȋn care destăinuirile scot la iveală mult mai mult decât răspunsul la întrebarea-titlu: "Și cu pisica ce-ați făcut?"

Distribuţie: Rodica Mandache, Marius Manole, Medeea Marinescu, Maria Buză, Lia Bugnar şi Anghel Damian.

Text şi regie: Lia Bugnar

17 & 18 iulie – Tache, Ianke şi Cadâr – găzduit la TNB Sala Ion Caramitru

Celebra comedie “Tache, Ianke și Cadâr,” de data aceasta ȋn regia lui Horațiu Mălăele, mizează pe diferențele interculturale ca motor al angrenajului comic, dar și ca baza a unei lecții despre toleranță și acceptare. Spectacolul vine cu o distribuție remarcabilă ce garantează un tablou cu personaje captivante. Horațiu Mălăele este omul potrivit la locul potrivit, ȋn postura evreului Ianke, Mihai Constantin este foarte autentic ȋn rolul românului Tache, iar Răzvan Vasilescu ȋl ȋntruchipează cu mult șarm și culoare pe bonomul Cadâr. Interacțiunea celor trei negustori este izvorul momentelor comice, dar și și o invitație către a reflecta și a găsi calea spre acceptare prin ȋnțelegere și incluziune. “Gura lumii” este concretizată scenic ȋn cele două personajele exponențiale, Baba Safta și Ilie, roluri cu care ne ȋncântă Dana Dogaru și Adrian Ciobanu. Iar din mai tânăra generație de nume ale scenei, Maria Veronica Vârlan și Matei Constantin prind aripi ȋn rolurile celor doi ȋndrăgostiți – Ana și Ionel.

Ȋn noua montare piesa are vigoare dar și farmec și ȋși consolidează sucesul cu fiecare nouă reprezentație.

Distribuție: Horațiu Mălăele, pe Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Vârlan și Matei Constantin.

Regia: Horațiu Mălăele

30 şi 31 iulie – Dineu cu proşti – găzduit la TNB Sala Ion Caramitru

Un festin comic colosal, favorit absolut al publicului! Reper al genului burlesc, spectacolul are o distribuţie ce captivează de la prima lectură. Spectatorii se bucură de un regal în care situaţiile amuzante şi replicile explozive se potenţează şi se completează reciproc, într-un maraton în care hohotele de râs se rostogolesc de la început până la final. Iar dincolo de toate acestea se regăseşte o componentă psihologică.

Distribuție completă: Horațiu Mălăele, Mircea Rusu, Medeea Marinescu / Aylin Cadâr, Alexandru Bindea/Ovidiu Cuncea, Costina Cheyrouze / Teodora Mareș, Dorin Andone, Alexandru Georgescu.

Regia: Ion Caramitru

Bilete pe: ProTicket.ro, Ticketstore.ro, BLT.ro şi Bilet.ro. Detalii şi pe pagina de Facebook Proticket.

Raportul de gardă: Creșterea numărului de cazuri de diabet și boli cardiovasculare, asociată cu consumul de băuturi pe bază de zahăr
Știință 21 Ianuarie 2025, 14:38

Raportul de gardă: Creșterea numărului de cazuri de diabet și boli cardiovasculare, asociată cu consumul de băuturi pe bază de zahăr

Un  studiu  recent publicat în Nature Medicine evidențiază că  băuturile îndulcite...

Raportul de gardă: Creșterea numărului de cazuri de diabet și boli cardiovasculare, asociată cu consumul de băuturi pe bază de zahăr
„Ceapa” – un spectacol marca Teatrul Stela Popescu, revine la Teatrul Nottara, pe 29 ianuarie
Teatru și film 21 Ianuarie 2025, 14:07

„Ceapa” – un spectacol marca Teatrul Stela Popescu, revine la Teatrul Nottara, pe 29 ianuarie

Pe 29 ianuarie , o spumoasă comedie din repertoriul Teatrului Stela Popescu – Ceapa de Aldo Nicolaj, regia lui Dan...

„Ceapa” – un spectacol marca Teatrul Stela Popescu, revine la Teatrul Nottara, pe 29 ianuarie
Programul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2025. Peste 4000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, într-o ediție cu tema „Aniversări /Celebrations”
Muzică-Dans-Arte 21 Ianuarie 2025, 13:45

Programul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2025. Peste 4000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, într-o ediție cu tema „Aniversări /Celebrations”

În cadrul primei conferințe de presă pentru cea de a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu,...

Programul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2025. Peste 4000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, într-o ediție cu tema „Aniversări /Celebrations”
Conf.dr.Beatrice Mahler: “Medicina este mai mult decât tehnologie și diagnostic. Este vorba despre interacțiune umană și capacitatea de a asculta pacientul”
Știință 21 Ianuarie 2025, 12:07

Conf.dr.Beatrice Mahler: “Medicina este mai mult decât tehnologie și diagnostic. Este vorba despre interacțiune umană și capacitatea de a asculta pacientul”

Medicina face pași importanți și necesari spre tehnologizare, un lucru apreciat atât de pacienți, cât și de...

Conf.dr.Beatrice Mahler: “Medicina este mai mult decât tehnologie și diagnostic. Este vorba despre interacțiune umană și capacitatea de a asculta pacientul”
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Bijuterii ascunse ale Timișoarei: Sinagoga Maură, orgi fabuloase și povestea duzilor imperiali
Produs de Radio România 21 Ianuarie 2025, 12:00

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Bijuterii ascunse ale Timișoarei: Sinagoga Maură, orgi fabuloase și povestea duzilor imperiali

Alături de  Silvia Teodorescu  și ghidați de  Sorin Predescu , directorul Direcției pentru Cultură...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Bijuterii ascunse ale Timișoarei: Sinagoga Maură, orgi fabuloase și povestea duzilor imperiali
Filmul românesc „Spune o poezie / Tell me a poem ” proiectat în cadrul London Short Film Festival 2025
Teatru și film 21 Ianuarie 2025, 11:06

Filmul românesc „Spune o poezie / Tell me a poem ” proiectat în cadrul London Short Film Festival 2025

Institutul Cultural Român de la Londra susține participarea românească la ediția de anul acesta...

Filmul românesc „Spune o poezie / Tell me a poem ” proiectat în cadrul London Short Film Festival 2025
Ideile Hacking Work 103. Scad salariile nete în IT? Cum reacționează firmele de software la Ordonanța Trenuleț?
Produs de Radio România 21 Ianuarie 2025, 10:54

Ideile Hacking Work 103. Scad salariile nete în IT? Cum reacționează firmele de software la Ordonanța Trenuleț?

Ce-ai zice despre asta: pleci liniștit în vacanță cu un set de reguli fiscale și te întorci la muncă...

Ideile Hacking Work 103. Scad salariile nete în IT? Cum reacționează firmele de software la Ordonanța Trenuleț?
BUCUREȘTI: „Horror Vacui”, cel mai lung eveniment teatral din lume, la Galateca
Teatru și film 21 Ianuarie 2025, 09:49

BUCUREȘTI: „Horror Vacui”, cel mai lung eveniment teatral din lume, la Galateca

Galeria de Artă Galateca din Bucureşti va găzdui cel mai lung eveniment teatral din lume, în perioada 15-22 februarie,...

BUCUREȘTI: „Horror Vacui”, cel mai lung eveniment teatral din lume, la Galateca
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 12:00
reluare: MAGAZIN RRI PLUS (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru