Regizoarea Catinca Drăgănescu nominalizată la Gala Radio România Cultural, la categoria TEATRU, pentru stagiunea „Aici se visează la schimbare”
04 Aprilie 2025, 11:54
Catinca Drăgănescu: “Eu nu privesc Radio România Cultural doar ca un post de radio, ci ca un avanpost de cultură, …iar această recunoaștere pe noi ne trece în altă ligă.”
Regizoarea Catinca Drăgănescu este, din septembrie 2023, managerul interimar al Teatrului Masca din București și este nominalizată la Gala Radio România Cultural, la categoria TEATRU, pentru stagiunea „Aici se visează la schimbare”, de reimaginare și reconstrucție a unui teatru alternativ, ca centru cultural și comunitar, interesat de estetici hibride, interdisciplinaritate și cercetare, dar și cu atenție la public și comunitatea în care se află.
Într-un interviu realizat de Raluca Rădulescu pentru emisiunea „Scena și ecranul” difuzată zilnic la Radio România Cultural, regizoarea Catinca Drăgănescu a vorbit despre importanța acestei nominalizări pentru întreaga echipă a Teatrului Masca: „Pentru noi nominalizarea asta înseamnă foarte mult în momentul acesta. Eu nu am luat-o ca pe o nominalizare pe persoană fizică, ci salutarea unui demers pe care îl consider mult mai mare și mai important decât ceea ce am făcut sau ceea ce pot să fac eu. Vorbim despre un teatru care, cel puțin în ultimii zece ani, s-a aflat într-un con de umbră, despre care s-a vorbit destul de puțin și, de fapt, i s-a pierdut urma în noianul teatrelor din București, care, începând de un an și jumătate, se reimaginează și se reconstruiește, ceea ce este meritul unei echipe absolut extraordinare de oameni foarte dedicați teatrului, cum, cred că, rar se găsește, cel puțin în București. Pentru noi a fost o validare și, hai să fim sinceri, toți avem nevoia la un moment dat să fim văzuți, cineva să vadă eforturile tale. Eu nu privesc Radio România Cultural doar ca un post de radio, ci ca un avanpost de cultură. Totuși vorbim despre cea mai importantă mediatizare a culturii și cu cea mai mare audiență la nivel național. Este foarte important. Suntem într-un moment în care presa culturală, de orice factură ar fi ea, este din ce în ce mai puțină. Eu și noi, echipa de la MASCA, considerăm că Radio România Cultural ne-a fost un partener încă de la începuturile Teatrului Masca, și cu atât mai mult de la începuturile acestei perioade de transformare. Cred că le datorăm și mare parte din publicul care a ajuns la noi și este foarte important nu numai să te vadă cineva, ci să te aprecieze și să te valideze niște experți din domeniu, niște reali oameni de cultură, iar această recunoaștere pe noi ne trece în altă ligă. Adică e un fel de „upgradare” a felului în care este privit Teatrul Masca, sper, nu numai la nivel de București, unde îmi dau seama că am reușit să schimbăm niște lucruri și am reușit să fim vizibili, ci la nivel național, ceea ce este foarte important.”
În ultimul an și jumătate, la Teatrul Masca se lucrează la redefinirea identității la o reimaginare artistică, premierele din această perioadă atrăgând tot mai mult public, dar și la o reafirmare a rolului său în peisajul teatral bucureștean, dar și în comunitatea în mijlocul căreia se află, fiind singurul teatru care nu are sediul în centrul capitalei, ci în cartierul Militari, pornind de la a-și pune întrebări esențiale precum: „Ce putem face pentru publicurile noastre? Ce putem face pentru vecinii noștri?”. Teatrul Masca nu mai este doar un loc de spectacol, ci un hub cultural accesibil tuturor: „Noi, MASCA, suntem o comunitate de oameni și idei. În cadrul unui proiect de cercetare-acțiune anul trecut ne-am refăcut grădina, care a devenit un spațiu public accesibil tuturor începând cu ora zece dimineața și până la ora zece seara, ne-am construit o seră, am făcut un mural pe teatru, care, credem că exprimă o viziunea noastră despre ce poate să însemne acest teatru la nivelul orașului.”
Teatrul Masca din București, devine chiar astăzi, în cadrul conferinței anuale, membru ETC - Convenția Teatrală Europeană, cea mai puternică asociație teatrală europeană, din care mai fac deja parte alte trei teatre din România. Teatrul Masca se reinventează și reimaginează artistic, comunitar, și european, dar totodată se pregătește să devină primul teatru verde din România. Ba mai mult, Teatrul Masca i-a adoptat pe pisica Mina și pe cățelul Jardel, considerându-se un teatru „pet-friendly” atât artiștii care lucrează la teatru, cât și vecinii ori cei care vin să stea sau să lucreze în grădina sau în biblioteca teatrului fiind bine-veniți cu animalele lor de companie.