Yolanda Crețescu: “Este foarte important să reflectăm asupra nevoilor noastre, pentru că excesul de informație ne produce deseori confuzie și anxietate”
13 Ianuarie 2025, 14:07
„Orașul Vorbește” cu psihoterapeuta Yolanda Crețescu despre nevoia de psihologie în prezent, când și cum să apelăm la un psiholog, dar și despre temele predominante în psihoterapie în România în anul 2025.
Yolanda Crețescu subliniază că, în contextul actual, suntem expuși la un exces de informații, în special prin intermediul social media și tehnologiilor avansate, ceea ce duce la confuzie și anxietate. Mesajele despre sănătatea mentală sunt deseori viralizate, dar adesea lipsite de fundament științific, fapt care îngreunează identificarea corectă a nevoilor noastre emoționale.
“Trăim astăzi un exces de informație, atât în social media cât și în noile tehnologii. Nu mai știm dacă suntem bine sau nu, dacă ceea ce trăim este bine sau ne va dăuna sau ne dăunează deja, sau dacă viitorul poate să fie afectat de acest lucru. De aceea, primul pas - și cel mai important - este psihoeducația, care ne oferă instrumentele necesare pentru a ne înțelege emoțiile, pentru a înțelege palierul emoțional, ce înseamnă tristețea, dar și ce înseamnă depresia.”
Este necesară o evaluare psihologică riguroasă, realizată de specialiști, atunci când apar semne de disfuncționalitate emoțională sau comportamentală. Chiar dacă platformele online oferă chestionare de autoevaluare, acestea sunt utile doar pentru a semnala eventuale probleme. Totuși, un diagnostic corect poate fi pus doar în urma unei evaluări clinice detaliate, care ține cont de istoricul personal al pacientului.
“Evaluarea timpurie și monitorizarea pe care ne-o putem face fiecare dintre noi pot împiedica agravarea problemelor și simptomelor pe car le putem avea.”
Un aspect central al discuției a fost implicarea Yolandei Crețescu în Asociația Happy Minds, care coordonează 192 de specialiști dedicați sprijinirii sănătății mentale prin proiecte precum Onco-Care (suport emoțional pentru pacienți oncologici și familiile lor, inclusiv copii), Ecoul meu virtual (un program dedicat prevenirii primului consum de substanțe), MAMA-PROIECT (o linie telefonică pentru prevenirea depresiei postpartum și sprijin pentru viitoarele mame) și depreHUB (prevenirea și tratarea depresiei și anxietății la copii și adulți).
“Ne-am aplecat mai mult asupra copiilor, pentru că este foarte greu pentru un copil să înțeleagă ce înseamnă un diagnostic de cancer. Este și mai greu pentru părinți să le explice copiilor ce se va întâmpla cu persoana care este într-un astfel de diagnostic și cum putem să asigurăm în timp, longitudinal, acest suport, căci copilul crește în acest mediu în care suferința devine parte din viața lui și este foarte important să îi sprijinim, astfel încât ei să nu dezvolte mecanisme disfuncționale cu privire la sănătate.”
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.