Ascultă Radio România Cultural Live

Serile Radio România Muzical 20, cu pianista Luiza Borac

20 Martie 2017, 16:56

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni, un recital susţinut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19:00.

Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la naşterea acestui pianist-simbol şi compozitor inspirat pentru cultura românească.

Pianista Luiza Borac este cunoscută drept una dintre cele mai importante promotoare ale creaţiei lui Dinu Lipatti. În anul 2012, ea a publicat la o importantă casă internaţională de discuri un album dedicat lui Dinu Lipatti, incluzând lucrări scrise de Dinu Lipatti sau aranjamente realizate de Dinu Lipatti după lucrări ale altor compozitori. Albumul s-a bucurat de cronici entuziaste în prestigioase reviste: BBC Music Magazine, International Record Review, Gramophone, Diapason.

În 23 martie, Luiza Borac va interpreta în Sala Cerchez a Muzeului Naţional Cotroceni opusuri şi transcripţii de Dinu Lipatti, Frédéric Chopin, Franz Liszt, toate, având o legătură cu Dinu Lipatti compozitorul şi interpretul.

Biletele pentru recitalul din 23 martie sunt disponibile în reţeaua www.eventim.ro. Accesul la Muzeul Naţional Cotroceni este permis, începând cu ora 18:00, prin intrarea aflată vis-à-vis de Grădina Botanică, în baza unui act de identitate.

Înregistrarea recitalului susţinut în 23 martie de Luiza Borac va fi difuzată la Radio România Muzical duminică, 26 martie, de la ora 10:30.

Un prim eveniment din seria Serile Radio România Muzical 20 a avut loc în data de 16 martie. La Muzeul Naţional Cotroceni, violonistul Alexandru Tomescu a interpretat lucrări de Johann Sebastian Bach.

Luiza Borac a obţinut peste 30 de distincţii naţionale şi internaţionale printre care: în anul 1998 premiul al II lea şi Medalia de Argint la concursul internaţional de pian din Salt Lake City, SUA, premiul I la concursurile internaţionale Viotti-Valsesia Italia şi Mendelssohn Berlin, premiile speciale Mozarteum Salzburg, Richard Wagner Bayreuth, Havergal Glasgow, Tomassoni Köln. În anul 2002 Luiza Borac a câştigat Premiul I Prix d’Oslo, Premiul special al juriului şi Premiul publicului la Concursul internaţional de pian „Grieg” de la Oslo, Norvegia.

În 1991 Luiza Borac l-a înlocuit în ultimul moment pe pianistul Sviatoslav Richter în cadrul Schleswig-Holstein Musik Festival, obţinând recenzii excelente. Activitatea ei concertistică cuprinde recitaluri şi concerte în: România, Germania, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Italia, Danemarca, Austria, Norvegia, Elveţia, SUA; la Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Steinway Hall London si New York, Radio Hamburg, Liederhalle Stuttgart, sala Puccini Milano, Auditorium Milano, Radio s’Hertogenbosch; la festivalurile Aldeburgh, Grieg Oslo, Prokofiev Barbican Centre London, Chopin Viena şi Milano, Schleswig-Holstein Musik Festival Germania; cu artişti ca Vladimir Jurowski, Radu Lupu şi Murray Perahia.

Luiza Borac a promovat în mod spectaculos creaţia compozitorilor George Enescu şi Dinu Lipatti în plan internaţional, prin intermediul înregistrărilor premiate de cele mai importante publicaţii de specialitate precum BBC Music Magazine, New York Times, Gramophone, Der Spiegel etc., cât şi al numeroaselor concerte şi prelegeri pe scenele lumii. În martie 2006, revista americană de muzică clasică Fanfare a ales albumul Enescu pentru articolul de la categoria Story şi pentru copertă, incluzând înregistrarea în Hall of Fame Fanfare. Numeroase emisiuni de radio europene au prezentat această înregistrare alături de ample interviuri.

În 2007, pianistei Luiza Borac i s-a acordat premiul BBC Music Magazine pentru cea mai bună înregistrare instrumentală CD a anului: „Pasiune, sensibilitate şi tehnică formidabilă sunt cuvintele care descriu performanţa Luizei Borac.” (BBC Music Awards)

În 2009 Luiza Borac a fost selecţionată să interpreteze în primă audiţie mondială lucrarea recent descoperită a compozitorului Robert Schumann, Ahnung. Tot în 2009, după 10 ani ca artistă a casei Steinway, Luiza Borac a fost inclusă în seria celebrităţilor „Wall of Fame” Steinway.

În anul 2014, Luiza Borac a primit titlul de doctor „summa cum laudae” acordat de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti pentru lucrarea sa dedicată creaţiei lui George Enescu.

În acelaşi an a apărut discul intitulat Chants nostalgiques, care a adus în atenţia internaţională două nume mari ale muzicii româneşti: dirijorul şi compozitor Constantin Silvestri şi tenorul Ion Buzea, aniversat la împlinirea a opt decenii de viaţă.

Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997, în Bucureşti. În ultimii 20 de ani, s-a impus ca un reper al calităţii în peisajul media şi cultural, rămânând unicul post de radio românesc clasic, jazz & more. 24 ore pe zi, Radio România Muzical promovează marile valori ale creaţiei româneşti şi universale, în interpretări de marcă, româneşti şi străine. Radio România Muzical este unicul post de radio unde pot fi ascultate, de exemplu, creaţiile lui George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora sau înregistrări realizate de Radu Lupu, Dan Grigore, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Sergiu Celibidache.

Radio România Muzical este conectat la realităţile scenelor de concert internaţionale prin concertele pe care le preia, în direct sau înregistrat, prin reţeaua Uniunii Europene de Radio şi Televiziune - EBU. La Radio România Muzical pot fi ascultate în direct spectacole puse în scenă la Teatrul Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Covent Garden din Londra, alături de concerte din marile festivaluri de la Salzburg, Lugano, Lucerna sau evenimente memorabile, aşa cum a fost, în ianuarie 2017, concertul de deschidere a complexului Elbphilharmonie de la Hamburg.

Radio România Muzical pune la dispoziţia partenerilor săi din Uniunea Europeană de Radio evenimente care au loc în România, unele special organizate pentru stagiunile EBU, aşa cum a fost festivalul Bucureşti, oraş al muzicii din anul 2007.

Radio România Muzical este un promotor al tinerilor muzicieni români de valoare. În 2013, la propunerea Radio România Muzical, violonistul Răzvan Stoica a participat şi a şi câştigat concursul New talent de la Bratislava, o rampă de lansare în viaţa internaţională de concert. Alţi tineri muzicieni propuşi de Radio România Muzical la concursul Concertino Praga au obţinut de-a lungul anilor importante premii. Printre aceştia: violonista Alexandra Bobeico – premiul I (2013), violoncelistul Cornelius Zirbo – premiul al II-lea (2016), violonista Mălina Ciobanu – menţiune (2016), pianistul Cadmiel Boţac – menţiune (2013).

Radio România Muzical transmite în direct şi înregistrează cele mai importante evenimente muzicale româneşti: de la Festivalul internaţional George Enescu, la Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român, dedicată tinerilor muzicieni.

Radio România Muzical este organizator al unor evenimente aparte în peisajul cultural românesc: de la Festivalul Dinu Lipatti din 1999, unde printre protagonişti a figurat celebra pianistă Elisabeth Leonskaja, la Zilele Lipatti din 2010 şi stagiunile de concerte organizate în 2014 şi 2015 la Muzeul Naţional Cotroceni.

Din 2010, Radio România Muzical a organizat pentru prima dată proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică în spaţii neconvenţionale. Astăzi, Ascultă 5 minute de muzică clasică este unul dintre principalele proiecte culturale Radio România, desfăşurat pe două paliere: în şcoli şi în spaţii neconvenţionale (mall-uri, hipermarketuri, sedii de firme, librării, muzee, magazine de mobilă şi bricolaj).

În 2013, Radio România Muzical a organizat prima ediţie a proiectului Votează discul de muzică clasică al anului. Interpreţii discurilor câştigătoare din ultimii 4 ani sunt: violoncelista Laura Buruiană şi pianistul Ferenc Vizi (2013), pianista Alina Azario (2014), pianista Raluca Ştirbăţ (2015), violonistul Alexandru Tomescu (2016).

Radio România Muzical poate fi ascultat în prezent pe două frecvenţe: 104.8 FM (Bucureşti) şi 97.6 FM (frecvenţă regională), ca şi pe stream-ul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro şi prin aplicaţiile IOS şi Android. Pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt disponibile o arhivă audio extinsă de emisiuni, cronici, interviuri, ştiri, alte 7 stream-uri on demand.

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc
Produs de Radio România 20 Decembrie 2024, 13:28

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc

„Orașul vorbește”  despre transformările relațiilor de familie și prietenie în contextul tehnologiei...

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc
Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”
Produs de Radio România 20 Decembrie 2024, 13:18

Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”

Orașul vorbește  cu  Matei Martin , jurnalist și redactor-șef al revistei  Observator Cultural  și...

Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”
Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”
Produs de Radio România 19 Decembrie 2024, 12:16

Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”

Orașul vorbește  cu  Iv cel Naiv  despre cartea sa,  Ficționar , o agendă interactivă publicată de...

Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”
Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști
Produs de Radio România 18 Decembrie 2024, 16:05

Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști

Orașul vorbește  cu  Magdalena Ursu , profesor și coordonator al Catedrei de Vioară și Corzi Grave de la Colegiul...

Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști
Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 13:56

Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"

Romanul emblematic  „Sînt o babă comunistă!”  de  Dan Lungu  va fi citit integral de...

Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 12:09

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene

Alături de  Silvia Teodorescu  și ghidați de  Pascal Garnier , președintele Asociației pentru Dezvoltare...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 00:40

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”

La final de an, Editura Casa Radio invită publicul să descopere albumul „ Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu...

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Produs de Radio România 16 Decembrie 2024, 14:52

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”

Seria de romane  Hulda  a autorului islandez Ragnar Jónasson, tradusă în română la  Crime...

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Ascultă live

Ascultă live

10:30 - 11:00
Cine Fascinație
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
10:15 - 11:00
PANORAMIC PUNCT RO (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 11:00
VREM SĂ ȘTII
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:00 - 11:00
De 10 ori România
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru