Scriitoarea Simona Antonescu: „Anii 1800 reprezintă pentru mine o lume de basm” | PODCAST
24 Noiembrie 2023, 17:19
Orașul Vorbește cu scriitoarea Simona Antonescu despre istorie și ficționalizarea istoriei, despre romanele istorice.
„Încă mai consider că a fost o întâmplare faptul că m-am apropiat de scris prin subiecte istorice. Vorbeam cu mare entuziam despre partea de documentare cu noii prieteni scriitori și constatam că erau foarte puțini cei care împărtășeau asta cu mine. Așa mi-am dat seama că este un atu al meu pe care trebuie să îl valorific. Pregăteam «Hanul lui Manuc» și mi se părea atât de frumos și aventuros subiectul încât chiar mă temeam că până să ajung eu să termin această carte, altcineva, un scriitor mai bun decât mine, o va scrie înaintea mea. Pentru mine subiectele istorice sunt extrem de atractive și aveam așteptarea ca pentru toată lumea să fie așa.”
„Mă sensibilizează lucrurile vechi. Anii 1800 reprezintă pentru mine o lume de vis, de basm.”
„Interacțiunea cu cititorii este pentru mine esențială. Îi simt foarte calzi, foarte apropiați. Mă bucur enorm. Mă ajută să îmi echilibrez emoțiile din următoarea carte”.
Un interviu realizat de Daria Ghiu, în direct, din studioul Radio România Cultural din mijlocul târgului Gaudeamus.
Simona Antonescu a debutat în 2015 cu romanul „Fotograful Curții Regale”, câștigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească/Polirom și al Premiului de Debut al USR și finalist la Festival du Premier Roman de Chambéry.
A mai publicat romanele „Darul lui Serafim” (2016), „Hanul lui Manuc” (2017), „Ultima cruciadă” (2019), „Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos” (2019) și „În umbra ei” (2021), roman finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași. Începând din anul 2018, a publicat la Editura Nemi seria de cărți Istoria povestită copiilor.
Cel mai recent roman al Simonei Antonescu, “Chiajna din Casa Mușatinilor”, a fost lansat la Radio România Gaudeamus de editura Polirom.