"Românii în lume" - Astăzi la Veneția, Bruxelles, Berlin, Viena și București
Duminică 9 Februarie, ora 21:00, Realizator Magdalena Tara
!["Românii în lume" - Astăzi la Veneția, Bruxelles, Berlin, Viena și București](https://www.radioromaniacultural.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromaniacultural.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F9%2F47426%2Fc177-97600f36-1739080706eca5d925.jpg&w=960&h=540&c=1)
09 Februarie 2025, 07:54
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Filiala Grafică din Bucureşti a Uniunii Artiştilor Plastici din România, organizează expoziţia de grafică „Într-un Pătrat” a artiştilor Ovidiu Croitoru şi Carmen Apetrei, care va fi deschisă publicului în Galeria principală a Institutului în perioada 10–18 februarie 2025. Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi 11 februarie 2025, la ora 17:00. Expoziţia va putea fi vizitată zilnic, în intervalul orar 14:00–19:00. Expoziţia cuprinde o serie de lucrări realizate de către artiştii expozanţi, care au utilizat diferite tehnici ale artelor grafice în încercarea de a surprinde stări, momente de reflexie din cotidianitatea trăită. Prin lucrurile lor, artiştii reprezintă spiritul creator al şcolii româneşti de grafică în unul dintre mediile cultural–artistice cu largă deschidere pentru publicul internaţional iubitor de artă contemporană.
ICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei susțin înființarea asociației românești ROBELINTEGRA la Knokke-Heist, Belgia. Cu ocazia înființării asociației, ICR Bruxelles prezintă expoziția ‘Masterpieces of the Romanian Cultural Heritage’ (8 – 28 februarie 2025).
Deschiderea evenimentului a avut loc sâmbată, 8 februarie, ora 17, la Centrul Cultural Scharpoord, în prezența ES Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, a reprezentanților Ambasadei și Consulatului României, a membrilor ICR Bruxelles, a reprezentanților autorităților locale, a publicului român și belgian.
Asociația ROBELINTEGRA este o organizație non-profit, dedicată susținerii comunității românești din regiunea Flandra de Vest, Belgia. Asociația urmărește să creeze o punte între membrii comunității românești și societatea locală. Pe lângă schimbul de informaţii practice, se urmărește și promovarea culturii române, a tradițiilor românești, încurajând integrarea socială.
ICR Bruxelles participă la Festivalului Bright (Brussels Festival of Lights), care va avea loc între 13 și 16 februarie 2025, în cartierele emblematice ale orașului Bruxelles. La această ediție, numeroase lucrări internaționale sunt expuse în aer liber, în cartierele emblematice ale orașului Bruxelles, ce vor fi luminate, pe parcursul serilor de festival, de numeroase instalații și proiecții. Organizatorii estimează prezența, la această ediție, a cel puțin 600 000 de vizitatori.
ICR Bruxelles susține participarea studioului de artă new media H3 culucrarea Event Horizon, o instalație audio-vizuală interactivă, ce explorează un fenomen astrofizic fascinant: găurile negre, a căror natură enigmatică generează o serie de întrebări filosofice foartecomplexe.
Inspirat de fenomenul de curbare a luminii, proiectul experimentează,cu lumina proiectată pe două ecrane holografice dispuse central,crearea unui obiect holografic volumetric, ale cărui dimensiuni sunt aproape tridimensionale (2.5D). Trecerea unei părți din lumină prin ecrane determină formarea unui spațiu imersiv în jurul lucrării.
„Găurile negre sunt cunoscute ca având o atracție gravitațională extrem de mare, fapt ce determină nu doar curbarea spațiului și a timpului, dar și fenomenul de „spaghetificare” a oricărui corp care se apropie. Preluând reprezentările grafice ale cercetătorilor în astronomie, lucrarea speculează artistic diferite efecte ale apropierii spectatorilor și creează un punct de atracție și interacțiune vizuală. Limita acestui obiect misterios, unde lumina se curbează și timpul își pierde sensul se numește Event Horizon. De aici și numele lucrării – Event Horizon, where infinity ends“, explică artiștii.
Lucrarea va fi expusă în parcul Cinquantenaire. În fiecare seară, între orele 18.30 -23.00, trecătorii vor fi invitați să exploreze dimensiunea interactivă a instalației, conținutul schimbându-se și evoluând ca răspuns la prezența lor. Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin sprijină participarea cineaștilor din România și Republica Moldova la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale), care va avea loc între 13 și 23 februarie 2025. Festivalul rămâne unul dintre cele mai importante evenimente din industria cinematografică globală, iar participarea acestora reflectă excelența și diversitatea creativă a cineaștilor din ambele țări.
Prezența românească la Berlinale 2025
Competiție:
KONTINENTAL ’25
de Radu Jude (regie, scenariu) ● cu Eszter Tompa, Gabriel Spahiu, Adonis Tanța, Oana Mardare, Șerban Pavlu ● 109' ● România 2025 ● Color ● Română, Maghiară, Germană ● Subtitrări: Engleză, Germană
Produs de Saga Film (București, România)
Premieră mondială.
Proiecții:
Miercuri, 19 februarie | 22:00 – Berlinale Palast
Joi, 20 februarie | 09:30 – Uber Eats Music Hall
Vineri, 21 februarie | 12:15 – Haus der Berliner Festspiele
Sâmbătă, 22 februarie | 22:15 0 HKW 1, Auditorium Miriam Makeba
Duminică, 23 februarie | 18:45 – Uber Eats Music Hall
Institutul Cultural Român de la Viena vă invită la expoziția fotografică Coloana Infinitului – Constantin Brâncuși, dedicată procesului de edificare a operei monumentale a sculptorului Constantin Brâncuși, în cadrul căreia va fi prezentată publicului o colecție valoroasă cuprinzând fotografii istorice realizate în perioada construcției monumentului de la Târgu Jiu.
Organizată cu prilejul celebrării Zilei Naționale Constantin Brâncuși, sărbătorită în data de 19 februarie, expoziția pune în valoare documentele fotografice excepționale realizate de inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan, coordonatorul tehnic al proiectului, precum și de membrii echipei de construcție. Materialele fotografice provin din Arhiva Gorjan.
Vernisajul va avea loc joi, 13 februarie 2025, ora 19.00, la Institutul Cultural Român de la Viena. În cadrul vernisajului, managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși", Adrian Bândea, va susține o prelegere asupra semnificației și importanței istorice a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu.
Vizitatorii vor avea posibilitatea de a consulta lucrarea bilingvă „Istoricul ansamblului monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu din documente de arhivă (perioada 1937-1989)", elaborată de Dr. Sorin Lory Buliga și Adina Andriţoiu, precum și materiale documentare privind patrimoniul cultural și oferta turistică a județului Gorj.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 13-28 februarie, în zilele lucrătoare, între orele 10.00-17.00.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși" din Târgu Jiu.
Institutul Cultural Român și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București celebrează pentru a treia oară Ziua Culturii Naționale din România și Ziua Culturii Maghiare printr-un eveniment comun. Anul acesta, mini-festivalul Corzi Literare are loc în luna februarie.
Primul eveniment al mini-festivalului dedicat traducerii literare, programat în data de 6 februarie, s- desfășurat la sediul Institutului Liszt din București(str. Gina Patrichi nr. 8), de la ora 19, debutează cu prezentarea a două volume publicate de Editura Lector din Târgu Mureș și Editura Bookart din Miercurea Ciuc: volumul lui Octavian Soviany Călcâiul lui Magellan, tradus de Király Zoltán în limba maghiară cu titlul Magellán sarka, și volumul lui Ovidiu Genaru Cartea lui Mircea. Canal, tradus în limba maghiară de Demény Péter cu titlul Mircea könyve. Duna-csatorna. Cu autorul Octavian Soviany și traducătorul Király Zoltán va dialoga Gálfalvi Ágnes, directoarea Editurii Lector, iar criticul literar Răzvan Voncu, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, va dialoga cu traducătorul Demény Péter despre volumul lui Ovidiu Genaru.
A doua parte a mini-festivalului de traducere literară continuă în zilele de 12 și 13 februarie. În prima seară se vor prezenta la sediul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, volumul tradus în limba română al lui Karácsonyi Zsolt (Nu sunt aici), traducerea în limba maghiară a romanuluiFantoma din moară semnatde Doina Ruști și volumul de versuri al lui Mircea Cărtărescu (Nu striga niciodată ajutor).
În cea de-a doua seară, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38 se vor prezenta două volume traduse în limba română: volumul de versuri al poetului Sántha Attila (Ținându-se de câte-o creangă) și cartea de proză scurtă a autorului Szöllősi Mátyás (Curent alternativ).