Ascultă Radio România Cultural Live

Românii în lume astăzi la Roma, Madrid, Viena, New York și Beijing

Duminică, 6 Octombrie ora 21:00. Realizator Magdalena Tara

Românii în lume astăzi la Roma, Madrid, Viena, New York și Beijing

05 Octombrie 2024, 09:00

În zilele de 16 și 17 octombrie 2024, Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie a Universității din București, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Sapienza Università di Roma, Università di Vienna, Associazione Italiana di Studi di Storia dell'Europa Centrale e Orientale (AISSECO) și Centrul Româno-Italian de Studii Istorice al Universității București și al Universității Roma Tre (CeRISS), sub patronajul Asociației Internaționale de Arheologie Clasică, al Academiei Române și cu sprijinul Institutului Cultural Român, organizează ce de-a șasea ediție a conferinței internaționale Romanitatea Orientală și Italia din Antichitate până în secolul al XX-lea.

Între Tăcere și Păcat, un film biografic despre viața încercată și cariera tumultoasă a poetei Ana Blandiana, laureata din acest an a Premiului Prințesa de Asturias pentru Literatură 2024 și „moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică”, își continuă drumul în cadrul Festivalului Internațional de Film Social CLM 2024 de la Toledo, ediția a XXI-a, care se desfășoară în perioada 30 septembrie – 9 octombrie.

Filmul documentar Între Tăcere și Păcat va fi proiectat pe data de 9 octombrie, ora 19:30, la Școala de Arhitectură care se află într-una dintre clădirile campusului Fábrica de Armas, un complex industrial cu o vechime de peste 200 de ani al Universității Castilla-La Mancha.

Diana Nicolae, regizoarea și producătoarea filmului, afirma într-un interviu că acest documentar „explorează puterea cuvântului ca ultim bastion al sufletului colectiv al unei naţiuni în fața opresiunii și antagonismul dintre sensibilitatea poetului și forța omului angajat în viața publică”. Filmul conține atât materiale de arhivă unice, mărturii si interviuri personale cu poeta Ana Blandiana, poezii din ultimele opt decade, cât și momente intime de cinema verité.

Evenimentul este organizat de Insititutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Festivalul Internațional de Film Social CLM 2024 de la Toledo sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

În perioada 5 octombrie – 8 decembrie 2024, Centrul pentru Cultură Contemporană Condeduque din Madrid va găzdui instalația „Fântâna" creația arhitectului român Corvin Cristian, care a fost prezentată la ultima ediție a Concéntrico, Festivalul Internațional de Arhitectură și Design de la Logroño.

Inaugurarea instalației va avea loc vineri, 4 octombrie 2024, de la ora 18:00, în spațiile centrului Condeduque, în curtea centrală. Intrarea este liberă.

Acest eveniment este rezultatul primei colaborări cu Concéntrico, Festivalul Internațional de Arhitectură și Design din Logroño.

"FUENTE" este prima instalație prezentată în spațiile Condeduque, un eveniment care are loc cu sprijinulInstitutului Cultural Român din Madrid. „FÂNTÂNA" a fost proiectul arhitectului român Corvin Cristian si propunerea României la Concéntrico 2024, fiind titlul literal al fântânii circulare situate în colțul curții.

Proiectul realizat de arhitectul Corvin Cristian este o fântână circulară cu un element jucăuș în centru, o compoziție de oglinzi convexe (asemănătoare cu cele din trafic) înfățișând o figură zoomorfă care ar putea fi o caracatiță, dar și un extraterestru sau altă ființă fantastică. Apa iese din „ramuri” sau „brațe” dintr-o multitudine de jeturi mici. Oglinzile se rotesc pe axe, astfel încât oamenii să poată vedea reflexia în mișcare a mediului urban, a activităților sociale și, de asemenea, a lor înșiși, ceea ce le-a permis să poată vedea reflexia în mișcare a mediului urban, a activităților sociale și, de asemenea, a lor înșiși, ceea ce îl face interactiv într-un mod vizual hipnotic. Sursa este compactă și se poate încadra cu ușurință într-o locație permanentă, depășind natura sa temporară. Permanența este cea mai bună sustenabilitate.

«Fântâna» lui Corvin Cristian ne transportă într-un imaginar colectiv care construiește orașul și ne permite să confirmăm oportunitățile pe care instalația sa le conferă spațiilor publice, declarăJavier Peña-Ibáñez, directorul festivalului internațional de arhitectură și design Concéntrico.

Institutul Cultural Român de la Viena prezintă expoziția „Spirala timpului” / „Zeitspirale” a artistei Eufrosina Săbiescu în galeria ICR Viena. Expoziția este curatoriată de Ana-Maria Altmann.

Vernisajul are loc pe data de 3 octombrie, ora 18.30, în prezența artistei și a curatoarei.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 31 octombrie, de luni până vineri între orele 10.00 - 17.00.

„Ca într-o spirală a timpului care se rotește încet, în fața privitorului se rostogolesc imagini ale amintirilor din copilăria de mult apusă. Figurine mici din bronz cresc din palme supradimensionate sau se întind contemplativ pe urme de picioare scobite. Figuri cu priviri poznașe, amuzate, triste sau îngrozite sunt expresia unei lumi care amintește de poveștile lui Antoine de Saint Exupéry. Nu călătoria înapoi în timp către propria copilărie în sine, nici Micul Prinț în forma sa sculpturală sunt cele care uimesc ochiul publicului, ci experimentarea cu forma, volumul și materialul într-o execuție care pare unică. Amprentele propriului chip și ale corpului artistei devin mulaje ale gesturilor expresive și îndoielilor interioare care formează contraponderea figurilor fragile, miniaturale, care simbolizează agitația jucăușă a copiilor. Eufrosina Săbiescu este, în sensul clasic al cuvântului, un sculptor pasionat; modelează, ia amprente, toarnă în bronz, retușează și șlefuiește. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Mâinile ei sunt obosite, suprasolicitate și umflate, ele îi poartă arta și pe cei trei copii ai ei printr-o poveste de viață care are nevoie de timp pentru a se desfășura. În lucrările sale, Eufrosina Săbiescu își articulează propria înțelegere a timpului, nu cu plictiseală sau cu relaxare, ci cu curaj în timpul parcursului artistic. Problema catharsisului se află în centrul operei ei. Răspunsul este reflectat în lucrările care și-au găsit drumul în spirala timpului ei. În căutarea constantă a echilibrului, munca ei devine un rollercoaster pentru mama celor trei copii. Va fi posibilă depășirea suveranității creației ca un fir comun prin spațiu și timp, fără fisuri, pliuri și fracturi în viața de zi cu zi?” (Ana-Maria Altmann).

Institutul Cultural Român de la New York organizează vineri, 4 octombrie 2024, un eveniment special dedicat scriitorului Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani, laureat de curând al prestigioaselor “The Dublin Literary Award” (2024) și “The Los Angeles Times Book Prize” (2023) pentru romanul „Solenoid”, publicat de Editura Deep Vellum în 2022.

Alături de Mircea Cărtărescu, la eveniment va participa și Sean Cotter, traducătorul în limba engleză al „Solenoidului” și probabil cel ai important traducător de literatură română din spațiul anglo-saxon al momentului, cu care celebrul autor a împărțit “The Dublin Literary Award”, unul dintre cele mai importante premii literare din lume.

Programul serii va include un dialog al celor doi invitați, moderat de Dorian Branea, directorul ICR New York, și o lectură publică a unor fragmente din a lui Mircea Cărtărescu. Evenimentul reprezintă pentru americani o ocazie inedită de a-l (re)întâlni pe Mircea Cărtărescu în persoană și de a-l asculta vorbind despre ultimele sale proiecte literare, despre oamenii, ideile și cărțile care i-au modelat extraordinara carieră literară, precum și despre relația sa specială cu Sean Cotter, traducătorul mai multor opere din literatura română, printre care o ediție premiată a poeziei lui Nichita Stănescu, “Wheel with a Single Spoke” (Archipelago Books, 2012), romanul “FEM” al Magdei Cârneci (Deep Vellum, 2021) și o versiune magistrală a romanului „Craii de Curtea Veche” al lui Mateiu Caragiale (Northwestern World Classics, 2021).

La începutul acestei luni, Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia din New York. El va preda studenților americani cursul „Postmodernismul împotriva tiraniei: o revoluție literară românească”, care discută istoria și impactul optzecismului în literatura română și relația acesteia cu generația Beat și postmodernismul american.

Pe parcursul șederii lui Mircea Cărtărescu la New York, ICR New York va susține participarea scriitorului la o serie de evenimente literare de mare vizibilitate: în 28 septembrie, la Brooklyn Book Festival, unde este invitat să participe la dezbaterea Archives of the Self, alături de scriitorii Iman Mersal, Daniel Saldaña Paris și Kateřina Tučková, eveniment moderat de editorul american Will Evans, redactorul șef al Editurii Deep Vellum, cea mai importantă editură de traduceri din S.U.A.; și în 13 octombrie la Hay Festival Dallas, unde va participa la un dialog cu Sean Cotter.

Pe 29 Septembrie a avut loc la Beijing vernisajul expoziției-capsulă "Garage Sale" in galeria de artă CLC Gallery Venture din Districtul de Artă 798 din Beijing. Expozitia este organizata de Daniela Palimariu și Alexandru Nicolescu de la Asociația Sandwich si cuprinde lucrări ale unor artiști români și chinezi care au participat în cadrul proiectului "Garage Sale - Made in Romania and China" susținut de ICR prin Programul de finanțare Cantemir și va deschisă pe toată durata lunii octombrie.

EUNIC: ICR Beijing a participat pe 28 Septembrie la Târgul de Carte EUNIC, care se s-a desfășurat în Auditoriul Institutului Cultural Italian din Beijing, sub titlul: "Reading Europe: Books and Publications from the European Union".

Evenimentul a marcat Ziua Limbilor Europene și a reunit peste 11 țări (Bulgaria, Institutul Cervantes (Spania), Institutul Goethe (Germania), Grecia, Irlanda, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia etc.), precum și delegația Uniunii Europene în R.P Chineză.

Târgul a prezentat cărți din multiple genuri literare, disponibile în limba originală și/sau în limba chineză, fiind adaptate pentru publicul local. Domeniile abordate sunt extrem de variate, de la literatură și non-ficțiune până la cărți pentru copii și materiale educaționale.

Proiect realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Arta ca moștenire: trei generații, trei perspective – Sorin, Adrian și Nicu Ilfoveanu în dialog vizual
Produs de Radio România 20 Noiembrie 2024, 14:38

Arta ca moștenire: trei generații, trei perspective – Sorin, Adrian și Nicu Ilfoveanu în dialog vizual

Orașul vorbește  cu profesoara și curatoarea  Ruxandra Demetrescu  despre expoziția ...

Arta ca moștenire: trei generații, trei perspective – Sorin, Adrian și Nicu Ilfoveanu în dialog vizual
Teatrul Național Radiofonic prezintă „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux, un spectacol-eveniment, care se va difuza, în premieră radiofonică, luni, 25 noiembrie (partea I) și marți, 26 noiembrie (partea a II-a), la Radio România Cultural
Produs de Radio România 20 Noiembrie 2024, 11:04

Teatrul Național Radiofonic prezintă „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux, un spectacol-eveniment, care se va difuza, în premieră radiofonică, luni, 25 noiembrie (partea I) și marți, 26 noiembrie (partea a II-a), la Radio România Cultural

Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră joi, 21 noiembrie 2024, de la ora 14.00, la Muzeul Național al...

Teatrul Național Radiofonic prezintă „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux, un spectacol-eveniment, care se va difuza, în premieră radiofonică, luni, 25 noiembrie (partea I) și marți, 26 noiembrie (partea a II-a), la Radio România Cultural
Andreea Foanene: „Caravaggio, asemenea lui Brâncuși, a schimbat fațeta istoriei artelor”
Produs de Radio România 20 Noiembrie 2024, 00:40

Andreea Foanene: „Caravaggio, asemenea lui Brâncuși, a schimbat fațeta istoriei artelor”

Orașul Vorbește  cu muzeografa și curatoarea  Andreea Foanene  despre expoziția “ Luminile lui...

Andreea Foanene: „Caravaggio, asemenea lui Brâncuși, a schimbat fațeta istoriei artelor”
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Alma Vii, satul care a cucerit Europa prin patrimoniu
Produs de Radio România 19 Noiembrie 2024, 11:46

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Alma Vii, satul care a cucerit Europa prin patrimoniu

Ghidați de  Silvia Teodorescu , partenera noastră de călătorie, și de  Ștefan Bâlici , arhitect, expert...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Alma Vii, satul care a cucerit Europa prin patrimoniu
Ideile Hacking Work 093. Legea lui Parkinson
Produs de Radio România 19 Noiembrie 2024, 10:38

Ideile Hacking Work 093. Legea lui Parkinson

Imaginează-ți că ai o săptămână întreagă pentru a pregăti o prezentare care, în mod normal, ți-ar lua două...

Ideile Hacking Work 093. Legea lui Parkinson
Dr. Ilinca Tranulis: „În primele 1000 de zile putem influența cel mai mult viitorul unui copil”
Produs de Radio România 19 Noiembrie 2024, 00:24

Dr. Ilinca Tranulis: „În primele 1000 de zile putem influența cel mai mult viitorul unui copil”

Orașul vorbește  cu medicul pediatru  Ilinca Tranulis  despre cartea sa  Primele 1000 de zile , recent...

Dr. Ilinca Tranulis: „În primele 1000 de zile putem influența cel mai mult viitorul unui copil”
ROSSINI dirijat de DAVID CRESCENZI, la Sala Radio, pe 22 noiembrie
Produs de Radio România 19 Noiembrie 2024, 00:03

ROSSINI dirijat de DAVID CRESCENZI, la Sala Radio, pe 22 noiembrie

Vineri, 22 noiembrie 2024 (de la 19.00) , Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio vă invită să ascultați la Sala...

ROSSINI dirijat de DAVID CRESCENZI, la Sala Radio, pe 22 noiembrie
„Cântecul de lebădă” al lui Mozart: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră la Sala Radio
Produs de Radio România 18 Noiembrie 2024, 00:15

„Cântecul de lebădă” al lui Mozart: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră la Sala Radio

Ați ascultat vreodată ultima creație finalizată de Mozart, cu doar câteva săptămâni înainte de trecerea sa...

„Cântecul de lebădă” al lui Mozart: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră la Sala Radio
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru