Rezolvat: Un ziar tipărit, un viitor mai bun pentru educație
21 Februarie 2025, 15:31
Școala9 lansează ziarul REZOLVAT, distribuit gratuit în comunități unde este mare nevoie de informație de calitate și soluții pentru educație. Primul număr abordează literația copiilor și combaterea abandonului școlar, fiind rezultatul documentării pentru podcastul REZOLVAT. Odată cu lansarea de sâmbătă, 22 februarie, de la Rezidența9 are loc și proiecția documentarului B de la BMW. C de la căruță, despre viața într-un cătun izolat. Filmul, realizat de Andreea Archip și Eli Driu, a fost premiat la Superscrieri 2024 și Gala Premiilor Participării Publice.
Orașul vorbește cu Andreea Archip, editor-coordonator al publicației Școala9, despre această publicație, care își propune să treacă dincolo de critică și să ofere exemple concrete despre cum se pot îmbunătăți lucrurile în școală, prin modele de bune practici și inițiative inovatoare.
„Cred că suntem cu toții victime ale volatilizării informației la care avem acces. Totul zboară sub buricele degetelor noastre, scrolând, haotic și energic, zi de zi. Cred că avem nevoie, din când în când, să ne întoarcem la ceva mult mai palpabil, mai așezat. Și atunci s-a născut acest ziar.”
Unul dintre articolele publicate în REZOLVAT demontează un mit des întâlnit: că o educație bună necesită doar resurse materiale.„Ce contează este omul de la catedră”, subliniază Andreea Archip. Noua lege a educației introduce masteratul didactic, care pune accent pe practică, inclusiv în școli din medii defavorizate. Această schimbare ar putea contribui la reducerea abandonului școlar și a analfabetismului funcțional, probleme acute ale sistemului educațional românesc.
„De multe ori debutanții, adică profesorii la început de drum, ajung în școlile cu cele mai mari provocări, în care este o rată crescută a abandonului școlar, în care copiii au extrem, extrem de multe nevoi educaționale, economice, uneori chiar de sănătate. Și acolo este de fapt problema, că ei nu sunt antrenați să răspundă provocărilor de la catedră cu adevărat.”
Un alt subiect important abordat în REZOLVAT este literația, un concept adesea confundat cu alfabetizarea.
„Multă vreme, atunci când traduceam rapoartele OECD în română, literația era tradusă drept alfabetizare. Ori este departe de conceptul de alfabetizare, care se referă strict la a știi să scrii și să citești, și anume trebuie să înțelegi informația pe care o citești și nu doar atât, trebuie să fii capabil să o extragi de acolo și să o poți folosi în viața de zi cu zi.”
În completarea acestui demers jurnalistic, echipa Școala9 a realizat și documentarul B de la BMW. C de la căruță, care va fi proiectat la Rezidența9. Filmul explorează viața din cătunul Tufanu cu Icoana, din județul Argeș, o realitate pe care mulți o cred de domeniul trecutului. Aici, căruța este principalul mijloc de transport, rețeaua electrică este deficitară, iar accesul la educație rămâne un lux. Până de curând, copiii erau nevoiți să traverseze păduri și dealuri pentru a ajunge la gimnaziu. Cu sprijinul activistei Sorina Bunescu, comunitatea a reușit să obțină o școală gimnazială, dar provocările nu s-au terminat.
Interviu realizat de Daria Ghiu în cadrul emisiunii Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.