Papiloma Party: Curaj, artă și conștientizare la granița dintre teatru și realitate
31 Octombrie 2024, 14:42
Orașul vorbește cu Cabiria Morgenstern despre spectacolul inovator Papiloma Party, ce abordează teme sensibile precum frica, vinovăția, singurătatea, acceptarea de sine și impactul virusului HPV. Spectacolul, cu premiera în această seară, de la ora 19:00, la /SAC Malmaison, include dans, coregrafie, muzică live, și performanceuri într-un spațiu de artă contemporană care permite publicului să participe activ.
Conceptul spectacolului aparține regizoarei Alina Pietrăreanu, care a fost inspirată de experiența personală cu HPV și șocul diagnosticării. Ea a creat o poveste ce oglindește dificultățile sociale și emoționale cu care se confruntă femeile din România în contextul acestui virus, accentuând importanța conștientizării și acceptării.
Actrița Cabiria Morgenstern, producator creativ al spectacolului: „Ideea proiectului a fost a Alinei Pietrăreanu. Își dorește să facă acest spectacol deja de ceva timp pentru că ea a aflat despre existența acestui virus, despre existența HPV sub formă de diagnostic și a fost un șoc foarte mare. A început apoi să citească, să se informeze, să citească rapoarte medicale diverse și și-a dorit să vorbească despre lucrul ăsta, despre cum s-a simțit, despre ce a trăit din punct de vedere psihoemoțional, dar și din punct de vedere social, să vorbească despre ce înseamnă să fii o femeie care descoperă că are HPV în România, acum.”
Unul dintre aspectele centrale ale spectacolului este modul în care se adresează publicului, prin intermediul unei scenografii neconvenționale: o masă triunghiulară în jurul căreia se așază spectatorii, invitați astfel să participe activ la „petrecere”. Publicul devine astfel martor și participant într-o experiență imersivă, care oscilează între momente de introspecție și atmosferă festivă.
Cabiria Morgenstern: „Ne-am dorit un paradox între o informație care vine într-un mod destul de șocant, o informație șocantă în sine, dar pusă pe un platou foarte strălucitor, pe ceva care teoretic pornește foarte light, foarte prietenos.(…) E un spectacol care se joacă în mijlocul publicului, în jurul publicului, alături de public.”
Papiloma Party are și o componentă educativă, adresându-se liceenilor din orașele Roșiorii de Vede, Turnu Măgurele, Alexandria și Câmpulung Muscel, care au acces gratuit la vaccinul HPV. Proiectul, susținut financiar de AFCN, va include mai multe reprezentații în aceste localități, urmărind să informeze și să educe publicul tânăr despre importanța vaccinării și prevenției.
În pregătirea spectacolului, echipa a colectat peste 30 de mărturii anonime de la persoane afectate de HPV, dând astfel voce experiențelor reale.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.