Nicolae Pepene: "Miza acestui album a fost să demonstrăm că putem, într-un mod inteligent și creativ, să valorificăm atât personajul istoric Vlad Țepeș, cât și mitul cultural Dracula"
13 Februarie 2025, 11:57
Dracula, personajul care a fascinat generații întregi, revine într-o formă artistică inedită: un album colectiv de bandă desenată, realizat de Muzeul de Istorie din Brașov. Publicația, care reunește 47 de autori sau echipe de autori, este cel mai amplu proiect de acest gen din banda desenată românească. Evenimentul de lansare a avut loc miercuri, 12 februarie, la Sala Mare Arcub din București.
Pentru a afla mai multe despre acest proiect ambițios, Anca Mateescu a stat de vorbă la GPS Cultural, cu Nicolae Pepene, istoricul care a coordonat albumul și managerul Muzeului de Istorie din Brașov.
Albumul debutează cu studiul Dracula Nemuritorul, realizat de Nicolae Pepene, care explorează atât legenda, cât și realitatea istorică a personajului. De-a lungul timpului, imaginea lui Dracula a fost disputată în diverse medii, de la istoriografie până la cultura pop.
"Știți că există deja un clișeu, că românii nu știu ce să facă cu Dracula", spune Nicolae Pepene, explicând că acest mit a fost explorat pe larg în străinătate, dar insuficient valorificat în România.
Ce face acest album unic este abordarea liberă în interpretarea mitului Dracula. Autorii nu au fost constrânși de o direcție istorică strictă, ci au avut libertatea să creeze propriile versiuni ale legendarului personaj.
“Când am lansat invitațiile către artiști, nu am vrut să riscăm să îi îndrumăm, să înceapă de la o documentare istorică și totul să meargă într-un fel de recuperare sau înfrumusețare a peisajului istoric. Rezultatul final a fost o colecție de benzi desenate originale, ce acoperă o cronologie care începe în primii ani ai domniei lui Vlad Țepeș și se încheie în viitor, în anul 3086.”
Un detaliu interesant descoperit de istoricul brașovean este prima traducere în limba româna a romanului Dracula de Bram Stoker, realizată între anii 1928-1929.
Albumul a fost coordonat de Ioana Șchiopu, Octav Ungureanu și Alexandru Ciubotariu, iar procesul de selecție a fost unul riguros. Ceea ce face ca acest proiect să fie special este că el nu doar recuperează o parte importantă a istoriei și mitologiei românești, ci o face accesibilă într-un format artistic modern, cu o abordare inteligentă și creativă.