Ascultă Radio România Cultural Live

“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut pianistul Andrei Gologan

“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut pianistul Andrei Gologan

11 Noiembrie 2024, 08:14

Pianistul român de 31 ani, Andrei Gologan, numit de Süddeutsche Zeitung “un poet al pianului” susține miercuri, 13 noiembrie 2024, un recital extraordinar în Sala Mare a Ateneului Român în cadrul seriei “Moștenitorii României muzicale” organizată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.

Tinerii și excepționalii muzicieni români, cunoscuți mai degrabă în străinătate decât chiar la ei acasă, sunt invitați în cadrul acestei serii pentru a susține recitaluri și concerte în săli relevante din România. Andrei Gologan, originar din Piatra Neamț, unde a și început studiul pianului, este stabilit din 2012 la Salzburg, din momentul când a devenit student al Universității Mozarteum din binecunoscutul oraș austriac. Astăzi, pianistul Andrei Gologan este un nume relevant la nivel internațional, cu recitaluri și concerte susținute în săli importante din Europa, implicat în proiecte ambițioase, cum este propriul său festival de muzică de cameră la Salzburg, organizat alături de soția sa, pianista Roxana Cârciu, cu care formează, de altfel, și un duo pianistic.

Andrei Gologan fost unul dintre invitații Festivalului internațional George Enescu 2023, când a interpretat Concertul pentru pian și orchestră de Benjamin Britten, alături de Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj, condusă de Jonathon Heyward.

Pentru primul său recital de pe scena Ateneului Român, Andrei Gologan a pregătit un program cu tema “Muzica sferelor”, muzici ce ne inspiră și ne transportă către alte lumi. Unele sunt opusuri fundamentale ale repertoriului pianistic, cum sunt Sonata nr. 3 de Johannes Brahms și Pavana din Suita op. 10 de George Enescu. Altele, sunt practic necunoscute publicului larg: este cazul celor 3 miniaturi de Komitas, compozitor armean care a trăit între anii 1869 și 1935, preot ortodox care surprinde în muzica lui și transcendentul, și specificul național armen, dar și cele două opusuri de Aleksandr Skriabin din program – Poemul op. 32 nr. 1 și Mazurca op. 25 nr. 3, o altă formă de căutare a absolutului în muzica de la granița secolelor al XIX-lea și XX.

Andrei Gologan: “Puține locuri inspiră un artist precum Ateneul Român, un panteon al culturii europene. O scenă unică dintr-un oraș modelat de o multitudine de influențe culturale, fiecare contribuind la unicitatea acestui loc. Un oraș boem, poetic, "vestic", însă în același timp înrădăcinat în cultura balcano-bizantină. Tocmai acest melting pot cultural extraordinar îl propun în cadrul recitalului din 13 noiembrie: misticismul estului își dă întâlnire cu nostalgia poetică a vestului. Elementul comun este o căutare a flăcării primordiale, a supraomului prometeic, a sferelor.”

Un recital extraordinar cu pianist român recunoscut pentru profunzimea și originalitatea interpretărilor sale, cu un repertoriu provocator, inovator și cu o temă adecvată zilelor noastre: Andrei Gologan și “Muzica sferelor” la Ateneul Român, în seria “Moștenitorii României muzicale” prezentată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.

Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Ateneului Român și pe site-ul www.fge.org.ro. https://ove.ro/recital-de-pian-6938

Recitalul este transmis în direct de Radio România Muzical și TVR Cultural.

Andrei Gologan

Pianistul Andrei Gologan se distinge pe scena internațională prin rafinamentul și profunzimea interpretărilor sale, fascinând publicul cu o paletă sonoră unică. Andrei a fost caracterizat de presa internațională ca fiind „un poet al pianului” (ddeutsche Zeitung) cu „o varietate bogată de sonorități” și cu o „tehnică briliantă” (General-Anzeiger Bonn).

Remarcându-se încă din timpul studiilor de la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Andrei a fost invitat de legendarul pianist Sir András Schiff să susțină în cadrul renumitului program

Building Bridges o serie de recitaluri-debut în săli importante precum Konzerthaus din Berlin, deSingel din Antwerp sau Beethovenhaus din Bonn. Criticile elogioase au condus la invitații din partea mai multor festivaluri europene prestigioase, precum Schleswig-Holstein Festival, Heidelberger Frühling, Mozartwoche din Salzburg sau Festivalul Internațional George Enescu din București. Apariții în Wigmore Hall din Londra, Herkulessaal din München sau, la invitația maestrului Daniel Barenboim, Pierre Boulez Saal din Berlin îi încununează palmaresul bogat.

Laureat al concursurilor internaționale Vladimir Horowitz din Kiev, Piano Campus din Paris și Sigismund Thalberg din Napoli, Andrei Gologan colaborează în calitate de solist cu orchestra precum Camerata Salzburg, Orchestra Filarmonică din Kiev, Orchestra de Cameră ndor Végh sau Filarmonica de Stat Transilvania. Un muzician versat, Andrei este pasionat și de universul muzicii de cameră, susținând concerte în cadrul marilor festivaluri camerale precum Lockenhaus, Verbier, Schwetzinger SWR Festspiele sau Krzyzowa Chamber Music Festival.

Pasiunea sa pentru muzica de cameră s-a concretizat în organizarea platformei virtuale ONLINE: concerts&talks, curatând împreună cu televiziunea austriacă FS1 un număr total de 25 de grupuri camerale cu peste 60 de muzicieni recunoscuți pe plan internațional. Andrei a dezvoltat ideea acestei inițiative și, împreună cu pianista Roxana Ioana Cîrciu, a pus bazele festivalului cameral internațional Buzz Kammermusikfestival din Obertrum am See. În urma unui festival inaugural de succes, cea de-a doua ediție este programată pentru aprilie 2025.

Născut la Piatra Neamț, Andrei locuiește în prezent la Salzburg și, începând cu toamna anului 2024, este membru al catedrei de muzică de cameră la Universitatea de Muzică din Freiburg.

Proiectul “Moștenitorii României muzicale”

…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe scene prestigioase românești pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar acasă. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.

Din 2018 și până în prezent au avut loc peste 30 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar câțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și trei albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri sau înregistrări realizate în cadrul proiectului.

A doua direcție de dezvoltare este bursa “Moștenitorii României muzicale”. În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa “Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Câștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac (2020), violoncelistul Cornelius Zirbo (2021), pianista Kira Frolu (2022), pianistul Nil Mladin (2023) și violoncelistul Jan Sekaci (2024).

Organizatori: Radio România Muzical, Rotary Club Pipera, Filarmonica “George Enescu”.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, Dilema, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, spotmedia.ro, news.ro, liternet.ro.

Arhechipuri – Sezonul III
Produs de Radio România 24 Ianuarie 2025, 08:00

Arhechipuri – Sezonul III

Sezonul al treilea al serialului Arhechipuri vine la Radio România Cultural cu același povestitor, dar cu alte povești....

Arhechipuri – Sezonul III
De la Blues la Beatles, pentru o cauză nobilă: Berti Barbera & Nicu Patoi cântă în beneficiul copiilor cu autism
Produs de Radio România 23 Ianuarie 2025, 13:06

De la Blues la Beatles, pentru o cauză nobilă: Berti Barbera & Nicu Patoi cântă în beneficiul copiilor cu autism

Orașul vorbește  cu  Ioana Bărbuliceanu , psiholog și fondatoarea asociației BIB Autism, despre nevoile copiilor cu...

De la Blues la Beatles, pentru o cauză nobilă: Berti Barbera & Nicu Patoi cântă în beneficiul copiilor cu autism
Cultura la farfurie. De la trufe la pătrunjel hăcuit: O călătorie gastronomică în perioada Unirii Principatelor
Produs de Radio România 23 Ianuarie 2025, 11:49

Cultura la farfurie. De la trufe la pătrunjel hăcuit: O călătorie gastronomică în perioada Unirii Principatelor

Orașul vorbește  cu  Adriana Sohodoleanu  despre gastronomia și cultura culinară din perioada Unirii...

Cultura la farfurie. De la trufe la pătrunjel hăcuit: O călătorie gastronomică în perioada Unirii Principatelor
104 Ideile Hacking Work.  Copiii invizibili ai satelor României: bătuți, flămânzi și puși la muncă
Produs de Radio România 23 Ianuarie 2025, 11:00

104 Ideile Hacking Work. Copiii invizibili ai satelor României: bătuți, flămânzi și puși la muncă

Într-o Românie care se vrea europeană și modernă, există o lume invizibilă, adânc ascunsă în satele...

104 Ideile Hacking Work. Copiii invizibili ai satelor României: bătuți, flămânzi și puși la muncă
Expoziția mondială de la Osaka este prima din lume care se va desfășura pe mare
Produs de Radio România 23 Ianuarie 2025, 10:14

Expoziția mondială de la Osaka este prima din lume care se va desfășura pe mare

158 de țări, regiuni și 9 organizații internaționale au confirmat participarea la Expo 2025 Osaka, Kansai din Japonia....

Expoziția mondială de la Osaka este prima din lume care se va desfășura pe mare
MOZART: „Cosi fan tutte” – operă în concert la Sala Radio
Produs de Radio România 22 Ianuarie 2025, 12:14

MOZART: „Cosi fan tutte” – operă în concert la Sala Radio

În continuarea unei tradiții inițiate cu ani în urmă, în luna ianuarie suntem invitați să ne bucurăm de o...

MOZART: „Cosi fan tutte” – operă în concert la Sala Radio
Suitele Carmen (Bizet) la Sala Radio
Produs de Radio România 22 Ianuarie 2025, 08:18

Suitele Carmen (Bizet) la Sala Radio

Pe 23 ianuarie 2025, de la ora 19:00, puteți să ascultați la Radio România Cultural concertul Orchestrei Naționale Radio, în...

Suitele Carmen (Bizet) la Sala Radio
Laboratorul de neuroștiințe: Cum poți rămâne concentrat pe sarcinile zilnice cu ajutorul muzicii
Produs de Radio România 21 Ianuarie 2025, 14:51

Laboratorul de neuroștiințe: Cum poți rămâne concentrat pe sarcinile zilnice cu ajutorul muzicii

Relația muzicii cu creierul uman este un complexă și studiată din ce în ce mai mult de cercetătorii din neuroștiințe....

Laboratorul de neuroștiințe: Cum poți rămâne concentrat pe sarcinile zilnice cu ajutorul muzicii
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Crossover de weekend (Partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:10 - 09:00
MATINALII DE WEEK-END
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
08:00 - 08:30
Français 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 09:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:10 - 09:00
DIMINEȚI CU VINO-NCOA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru