Marți, 22 octombrie, de la ora 19:00, Radio România Cultural va difuza în premieră absolută spectacolul: „Ion MORARU - Fata cu miros de busuioc ” , o producție a Teatrului Național Radiofonic
Un imn închinat jertfei românilor din Basarabia
21 Octombrie 2024, 19:08
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marți, 22 octombrie 2024, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: ION MORARU – Fata cu miros de busuioc.
Scenariu radiofonic de Magda Duțu
Regia artistică: Petru Hadârcă
În distribuție: Anatol Durbală, Dan Melnic, Diana Decuseară, Annemary Ziegler, Ion Mocanu, Angela Ciobanu, Alexandru Pleșca, Olesea Sveclă, Valentin Zorilă, Petru Hadârcă, Cristina Constantinescu, Ghenadie Gâlcă, Alexandru Nedelcu, Alin Panc, Marcelo Cobzariu, Pătru Gavril, Radu Bânzaru, Orodel Olaru, Teofil Memelis, Remus Stănescu, Aliona Triboi, Daniel Tudorică, Patricia Prundea, Georgeta Cernat Elekeș
Interpretarea la vioară: Aliona Triboi și Andrei Racu
Interpretarea la țambal: Nelu Radu. Poloneza de Oghinski – interpretată la vioară de Aliona Triboi și la pian de Andrei Miricescu
Aranjamente muzicale: Andrei Miricescu
Regia de montaj: Florin Bădic
Regia de studio: Milica Creiniceanu
Regia muzicală: Andrei Miricescu
Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu
Redactor: Ion-Costin Manoliu
Coordonator de proiect: Magda Duțu
Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău.
ION MORARU – Fata cu miros de busuioc – este al patrulea dintre spectacolele-document avându-l ca figură centrală pe scriitorul basarabean Ion Moraru, realizate după trilogia sa autobiografică: Pustiirea – Treptele infernului – Fata cu miros de busuioc și prezentate în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic, în seria Biografii, memorii – un proiect care are drept scop cercetarea, recuperarea unor pagini de istorie și cultură, precum și transmiterea lor către public prin intermediul spectacolului de teatru radiofonic.
Spectacolele au fost realizate după următoarele scenarii radiofonice: ION MORARU – Pustiirea și Sabia Dreptății. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. ION MORARU – Treptele infernului – Pogorârea la iad. Scenariu radiofonic de Magda Duțu. ION MORARU – Treptele infernului – Scara spre lumină. Scenariu radiofonic de Magda Duțu. ION MORARU – Fata cu miros de busuioc. Scenariu radiofonic de Magda Duțu.
Scriitorul Ion Moraru a fost un luptător pentru libertatea și demnitatea românilor din Basarabia, martor ocular al atrocităților celui de-Al Doilea Război Mondial şi supraviețuitor al lagărelor staliniste din Siberia.
După căderea comunismului, Ion Moraru a publicat trilogia autobiografică Pustiirea. Treptele infernului. Fata cu miros de busuioc, un adevărat imn închinat jertfei românilor din Basarabia; un volum care stă alături de celelalte cărți ale izbânzilor demnității românești în fața colosului sovietic, precum 20 de ani în Siberia a Aniței Nandriș-Cudla, Pătimiri și iluminări din captivitatea sovietică a lui Radu Mărculescu ori mărturiile adunate în volumul Să nu ne răzbunați a monahului Moise de la Mănăstirea Oașa.
Spectacolele dedicate lui ION MORARU au fost realizate în colaborare cu actori ai teatrelor din București și actori ai Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și marchează cei 75 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia, în Siberia și Kazahstan (6 -7 iulie 1949). O selecție din aceste spectacole a fost prezentată în avanpremieră la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, ediția a IX-a, pe 20 și 21 septembrie 2024, în prezența doamnei Adelina Moșanu, fiica lui Ion Moraru.