Cultura la farfurie. Supe, ciorbe, borșuri
22 Septembrie 2023, 10:48
"Ciorba a existat dintotdeauna în dieta umană. La un moment dat în istorie, s-a segregat pe clase, pentru că din Evul Mediu, ciorba, sub forma unui terci mai bogat sau mai sărac, după putință, a fost principalul și, uneori, singurul fel de mâncare la masa țăranilor, iar la mesele boierești exista, dar într-o măsura mai mică și oricum nu era importantă căci era unul dintre zecile de preparate care se puneau pe masă, mai ales la mesele de sărbătoare", spune Adriana Sohodoleanu într-o discuție despre supe, borșuri și ciorbe, trecând prin cartea lui Mircea Groza “Zămuri – supe, zupe și năcreli (rețete ardelenești din bătrâni)”, de la editura GastroArt și ajungând la Ziua Națională a Ciorbei, un eveniment care se desfășoară pe 23-24 septembrie, pe malul bălții Sfantu Gheorghe, Giurgiu.