Cultura la farfurie. Cum îți afli ursitul cu ajutorul alimentelor
![Cultura la farfurie. Cum îți afli ursitul cu ajutorul alimentelor](https://www.radioromaniacultural.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromaniacultural.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F12%2F47479%2F17393638845adf1322.jpg&w=960&h=540&c=1)
12 Februarie 2025, 14:26
"Încă din vechime, oamenii au găsit modalități de a-și afla viitorul cu ajutorul alimentelor", spune Adriana Sohodoleanu, specialistă în istoria, sociologia și antropologia alimentației, care a dezvăluit în emisiunea Orașul vorbește cum diferite culturi și-au aflat ursitul cu ajutorul alimentelor, prin tradiții pline de magie și semnificații.
Nu doar hrana, ci și simbolismul din spatele ingredientelor au jucat un rol crucial în ritualurile de dragoste. Un obicei interesant estevergelatul, unde diverse obiecte precum grâul, pieptenele sau cărbunele sunt plasate sub străchini.
“Dacă se extrage grâul, atunci va fi bogat, dacă e pieptene, înseamnă că va fi frumos, dacă e cărbune, va fi mai negricios.”
Un exemplu fascinant este ritualul turtei sărate din Maramureș, făcut de Sfântul Andrei. Fetele necăsătorite pregătesc o turtă extrem de sărată, o consumă și, în vis, cel care le oferă apă este ursitul lor.
“Fata pregătește singură sau împreună cu alte surate o turtă. Și fac o turtă foarte sărată, o turtă din făină albă de grâu. E important de menționat, pentru că grâul nu era pe toate drumurile în Maramureș, unde mămăliga era la putere. Și atunci, din acest ingredient prețios, se prepară o turtă care se făcea cu apă neîncepută adusă cu gura de fata respectivă. Apa, făina și sarea se măsurau cu o coajă de nucă. Se făcea această turtă și jumătate din ea, după ce a fost coaptă în vatră, se mănâncă. Și fiind foarte sărată, normal că va provoca sete în vis.”
Astăzi asociem dragostea cu dulciurile, dar într-un trecut nu foarte îndepărtat, sarea și grâul erau simbolurile iubirii.
“Desertul nu a fost niciodată o constantă în alimentația celor din trecut. Desertul, în definitiv, e un moft.”
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.