Cultura la farfurie cu Adriana Sohodoleanu: Scary Food sau mâncarea de speriat - fobii alimentare, demonizări s̗i alergii îngrozitoare
30 Octombrie 2024, 17:51
Orașul vorbește cu Adriana Sohodoleanu despre „Scary Food” și felul în care istoria, cultura și superstițiile au influențat fricile și fobiile legate de mâncare. Aceasta evidențiază diferențele între fobii alimentare, alergii și intoleranțe și explorează modul în care obiceiurile noastre alimentare sunt formate de experiențe de familie, tendințe culturale și anxietăți sociale.
Un exemplu istoric relevant este cel al roșiei, care, deși era folosită ca plantă decorativă și apreciată la curțile aristocraților, a fost privită cu teamă pentru mult timp.
„A luat mult timp ca roșia să ajungă în farfurii și o vreme se spunea chiar că oamenii mureau din cauza ei, nu pentru că ar fi consumat frunzele, poate, pe care le considerăm ușor problematice, ci pentru că aristocrații, când au început să le mănânce, le mâncau în farfurii dintr-un aliaj care conținea și plumb. Aciditatea din tomate scotea plumbul în mâncare și, prin urmare, putea să fie un aliment otrăvitor.”
Alte exemple ar fi frica de alimente noi, precum ciupercile și sushi-ul, și tabuurile religioase și culturale, cum ar fi evitarea cărnii de porc de către musulmani și evrei sau refuzul anumitor alimente în rândul jainiștilor din India. În prezent e la modă demonizarea alimentelor populare, precum glutenul, zahărul și carnea, care, deși au justificări medicale pentru anumite persoane, sunt evitate din motive mai degrabă sociale sau de tendință.
„Acum nu mai este la modă glutenul. Din ce în ce mai multă lume refuză să consume gluten, considerând că nu este sănătos pentru organism. Medicii vin și spun alte lucruri, că el poate pune probleme celor care au anumite condiții medicale. Zahărul este, probabil, sub asediu mai mult ca oricând. Grăsimile au pățit-o și ele.”
Temerile și obiceiurile alimentare sunt influențate de experiențe personale, tendințe culturale și anxietăți moderne, în timp ce continuăm să ne întrebăm despre autenticitatea alimentelor bio într-o lume tot mai poluată.
Pentru Halloween, Adriana Sohodoleanu pregătește mici „înspăimântări” dulci pentru copii, urmând să împărtășească și cu ascultătorii emisiunii experiențele acestei sărbători de sezon.
Orașul vorbește este o emisiune realizată de Daria Ghiu și produsă de Gabriela Mitan Dulgheru, difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.