Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Via Transilvanica, descoperită în muzica lui Electric Brother
25 Februarie 2025, 12:04
În 2021, compozitorul, DJ-ul și producătorul Electric Brother, pe numele său real Cristian Ștefănescu, a acceptat provocarea Cronicari Digitali de a înregistra sunete în timpul unei călătorii inedite pe Via Transilvanica. După 1400 de kilometri parcurși la pas, cu trenul sau cu mașini off-road, alături de prieteni, a tras o sumedenie de sunete distincte și a cunoscut peste 188 persoane. Grație acestei experiențe, a apărut EP-ul său, Drum, care conține trei piese: Huțulna, Lemnoit și Norga. Pe urmele acestor piese, mergem astăzi împreună cu Electric Brother și Sivia Teodorescu, de la Cronicari Digitali.
Călătoria începe în vârful unui deal din Ciumârna, un sat ascuns din Bucovina, unde trăiește Moș Costan, un bătrân de peste 80 de ani, plin de energie. E paznicul bisericii, dar mai presus de toate, e ultimul om din zonă care mai știe să cânte la tilincă, un instrument arhaic, aproape uitat.
„El nu cântă doar la tilinca, ci la o grămadă de instrumente, multe dintre ele făcute chiar de el, altele la care a învățat în cei 80 de ani de viață să cânte. Mi-a cântat la vioară cu goarnă, la tilincă, mai avea câteva instrumente al căror nume pur și simplu le-am uitat, până acum, din păcate - de suflat, de percuție, niște clopoțele.”
Cristian Ștefănescu a simțit nevoia să nu lase această comoară să se piardă. A învățat despre tilincă, i-a ascultat sunetele și le-a inclus într-o piesă muzicală, oferindu-i astfel o nouă viață. Tilinca lui Moș Costan a ajuns astfel într-un EP muzical, unde sunetele ei străvechi se îmbină cu ritmuri moderne, păstrând vie o tradiție care altfel s-ar pierde.
„În momentul în care l-am auzit vorbind, mi-am dat seama că povestirea lui trebuie să ajungă cât mai departe și eu nu mă pricep altfel să fac să se întâmple asta decât prin muzică, așa că m-am gândit că trebuie să existe ca parte dintr-o piesă. Noi n-am petrecut timp împreună compunând o piesă. Eu am luat partea lui, compoziția lui și am țesut pe lângă varianta mea.”
Piesa Lemnoit este o odă dedicată pădurii și meșteșugurilor lemnului, atât de importante în Bucovina. Electric Brother a surprins în această compoziție ritmurile naturale ale cioplirii, foșnetului copacilor și bătăile precise ale meșteșugarilor. Lemnul devine astfel personaj central, cu o voce proprie, adusă la viață prin muzică.
„Lemnoit e o piesă care este axată mai mult pe instrumente de percuție. Începe cu sunetul sculptorilor care creează bornele Via Transilvanica. În momentul în care i-am auzit la lucru, asta mi-a atras atenția, ritmicitatea și sunetul foarte neobișnuit al dălților și al pietrei.”
Norga este poate cea mai introspectivă piesă de pe EP-ul Drum, evocând sentimentul unui călător care privește înapoi la toate experiențele trăite. Într-un fel, Norga este rezumatul întregii călătorii, un amestec de emoții, descoperiri și dorința de a merge mai departe.
„Piesa începe cu un mecanism foarte mare al ceasului din Turla Bisericii din Bazna. Apoi ne-am îndreptat către Dârjiu, unde am găsit orga părăsită a bisericii.”
Din 2018 comunitatea Cronicari Digitali umblă neîncetat prin toate colțurile României, descoperă oameni, locuri, obiective și povești. În rubrica Spune-mi unde sunt, din emisiunea Orașul Vorbește, prezentăm săptămânal câte o destinație de călătorie pe care te îndemnăm să o descoperi și tu, în următorul weekend sau vacanță!