Cristian Măcelaru: „Festivalul George Enescu, ediția a XXVII-a, pune un accent mai important pe evenimentele culturale și concertele pe care le susținem să fie în toată România, pentru toți românii (...)”
20 Ianuarie 2025, 20:05
Ediția a XXVII-a a Festivalului Internațional George Enescu va marca 70 de ani de la moartea marelui compozitor și muzician George Enescu. Reunind la București aproximativ 4 000 de artiști din România și din întreaga lume, festivalul va aduce în prim-plan atât moștenirea artistică a lui Enescu, cât și impactul său profund asupra muzicii clasice universale.
Cristian Măcelaru, directorul artistic al festivalului:
„Festivalul George Enescu, ediția a XXVII-a, pune un accent mai important pe evenimentele culturale și concertele pe care le susținem să fie în toată România, pentru toți românii. (...) Se împlinesc 70 de ani de la moartea lui Enescu. Dar mai aveți câțiva compozitori foarte apropiați de Enescu și de inima iubitorilor de muzică din România. Se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Șostakovici, care va avea o viziune aparte în festival; se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Pierre Boulez; se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Maurice Ravel; iar, în același timp, se împlinesc 100 de ani de la nașterea dirijorului Marin Constantin, 100 de ani de activitate pentru Orchestra Națională Simfonică daneză, 45 de ani de la înființarea Filarmonicii de Cameră din Bremen și 70 de ani de la întemeierea Orchestrei Filarmonice Transilvania din Cluj-Napoca. Având aceste cifre frumoase, acești ani frumoși, am gândit o serie de concerte în care să aniversăm aceste lucruri frumoase. De aceea, veți vedea o serie de concerte la Sala Radio, care pune accent pe acești compozitori și vom prezenta o serie nouă de concerte în această sală.”
Despre festival a vorbit și ministrul culturii, Natalia Intotero:
„Sunt convinsă că România va câștiga din nou apreciere la nivel internațional, prin prestanța artiștilor, prin implicarea tuturor (..). Sunt aici pentru a vă asigura de toată dăruirea noastră , așteptăm cu interes partea de final pentru buget și din partea noastră aveți toată susținerea".
Cristina Uruc, manager interimar Artexim:
„Pentru anul acesta nu se va mai organiza loteria abonamentelor. Au fost puse în vânzare 25% din totalul abonamentelor. Prețurile abonamentelor sunt între 1650 de lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari) și 5 390 lei".