„București, Micul Paris” – între clișeu și realitate
29 Martie 2021, 13:14
„București, Micul Paris” este unul dintre cele mai populare și mai intens vehiculate clișee despre Capitală. Influența franceză în arhitectura urbană bucureșteană s-a manifestat în special în construcțiile din perioada sfărșitului de secol XIX – început de secol XX. Chiar dacă farmecul parizian al Bucureștiului s-a diluat de-a lungul anilor, unii dintre locuitorii capitalei încă mai folosesc acest clișeu, cu mândrie. Alții, dimpotrivă, se arată uneori iritați (sau chiar exasperați) de ceea ce ar fi, de fapt, o utilizare mai degrabă forțată, și adesea excesivă, a acestui clișeu care „sună bine”, care pare-se că măgulește, și care pesemne că „dă bine” și din perspectiva ideii de „brand de oraș”.
Andra Petrariu, realizatoarea emisiunii Orașul vorbește, a încercat să afle de la arhitectul Alexandru Buzatu care este, în cazul acestui clișeu, raportul dintre adevăr și mistificare.
Pe 30 martie, la ora 19, arhitectul Alexandru Buzatu vă invită la o analiză critică a clișeului „București Micul Paris”!, susținută de o serie de imagini de epocă ale orașului. Evenimentul online „București Micul Paris sau Micul ... Istanbul. Clișee și mituri urbane”este organizat de Interesting Times Bureau.