Bogdan Gioară, președintele REPER21: „Locul Terț este un fel de casă în afara casei”
23 Februarie 2024, 14:53
Locurile Terțe sunt acele locuri deschise, relaționale, caracterizate de circulația ideilor, pe care „obișnuiții” lor aleg să le frecventeze în mod liber și spontan. Prin urmare, sunt locurile în care o comunitate urbană vie și democratică se construiește efectiv. Locul Terț rupe deplasarea monotonă a cetățenilor pe traseul Locuință („Primul Loc”) - Serviciu (Al doilea Loc).
Despre locurile Terțe, Daria Ghiu a stat de vorbă cu politologul și economistul Bogdan Gioară, președintele REPER21 - Rețeaua Europeană pentru Promovarea unei Economii Responsabile în secolul XXI, pornind de la dezbaterea Convivialitate și Buen Vivir, găzduită de Seneca AntiCafe.
„Un loc terț poate fi o bibliotecă, un parc, un bistro, o cafenea, o piață de cartier, un club de pensionari, un salon de coafură. Este un loc în care mergi să te exprimi, în care găsești chiar o exprimare emoțională. Este locul pe care nu-l alegi musai pentru decorul lui, pentru echipamente, pentru prețul băuturilor, cu toate că și asta contează foarte mult, ci pentru faptul că acolo comunici și simți că aparții unei comunități. Simți că e un loc neutru, un loc în care nu ai obligații sociale de muncă sau de familie, nu ai relații de tip oaspete/gazdă. E un loc neutru în care poți să să dezvolți prietenii. E un loc nivelator pentru că nu intri cu statutul tău social în astfel de locuri, intri pentru sociabilitatea locului, pentru convivialitate pe care o oferă, pentru posibilitatea de a explora noi idei.” (Bogdan Gioară)
Discuția a atins și tema Buen Vivir-ului, care este o alternativă la obsesia „bunăstării”, pentru care "reușita" vieții unei persoane se măsoară în termenii individualiști ai avuției „Buen Vivir-ul este o deplasare a focusului dinspre lucruri spre legături. Este o societate care caută să creeze legături armonioase, legături sinergice, pe de-o parte, între cetățeni, în cadrul comunității respective și pe urmă între comunitate și natură, din care comunitatea trebuie să facă parte integrantă.” (Bogdan Gioară)
Interviu realizat în direct, în emisiunea Orașul Vorbește.