Biolog dr. Petronela Camen-Comănescu: „Orașul nu este format doar din beton, ci și din plante și animale, care din păcate trebuie să se adapteze vieții urbane și să reziste eroic la aceasta”
02 Decembrie 2024, 14:58
Orașul vorbește cu biolog dr. Petronela Camen-Comănescu de la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București despre importanța biodiversității urbane și despre modalitățile prin care putem contribui la conservarea și dezvoltarea acesteia.
Autoarea Ghidului de Bune Practici pentru Conservarea Biodiversității Urbane, un proiect recent lansat și disponibil online pe biodiversitateurbana.ro, oferă resurse educaționale și soluții practice pentru protejarea florei și faunei din orașe.
„Suntem atât de ocupați încât în fiecare zi uităm să ne uităm în jurul nostru, să vedem că totul e plin de viață și că viața este biodiversitate. Și uităm că orașul nu este format doar din beton, ci și din plante și animale, care din păcate trebuie să se adapteze vieții urbane și să reziste eroic la aceasta.”
Petronela Camen-Comănescu a explicat, în dialog cu Daria Ghiu, că biodiversitatea urbană include toate formele de viață – plante, animale, păsări, insecte – care coexistă în orașe. Natura și orașele nu sunt teritorii independente, ci interconectate. Viața urbană, însă, afectează negativ biodiversitatea, forțând speciile să se adapteze condițiilor dificile, cum ar fi poluarea, zgomotul și pierderea habitatelor.
„Animalele din orașe suferă, pentru că pur și simplu nu mai găsesc un mediu bun de viață și trebuie să încerce să supraviețuiască. Unele supraviețuiesc, altele nu. De asemenea și plantele. Copiii nici nu mai știu că au animale sălbatice în orașe. Când îi întreb, ei se gândesc la lup și urs. În niciun caz la o biată râmă sau niște gândăcei sau la păsări. Le e frică de ele pentru că nu le cunosc. Nu mai știu să trăiască în natură, trăiesc mai degrabă în telefon.”
Creșterea numărului de mașini, poluarea, betonarea excesivă și reducerea spațiilor verzi au dus la dispariția unor specii și la suferința altora. Ea a atras atenția asupra schimbărilor observate la plante și animale: arborii se usucă, păsările și-au schimbat frecvențele trilurilor, iar aricii și-au modificat comportamentul din cauza activităților umane.
Petronela Camen-Comănescu atrage atenția asupra impactului betonării excesive și al înlocuirii vegetației naturale cu gazon, care nu sprijină biodiversitatea, și subliniază importanța plantelor, cum ar fi codița șoricelului sau mușețelul, esențiale pentru polenizatori. Gesturile mici, precum plantarea florilor native, păstrarea unui colț neamenajat pentru insecte sau utilizarea frunzelor și crengilor pentru adăposturi, pot face o diferență semnificativă. Orașul trebuie împărțit cu natura, iar conservarea biodiversității urbane este responsabilitatea tuturor.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni pânăvineri, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.