Augustin Cupșa: „Nu mă simt la fel de mult autor de cărți pentru copii, cum mă simt scriitor de oameni mari”
05 Noiembrie 2024, 16:42
Orașul vorbește cu scriitorul Augustin Cupșa despre noua sa carte pentru copii, “Frații Mesteacăn și cei 7 vampiri care aveau o singură pereche de chiloți”, apărută la editura Humanitas Junior, o poveste umoristică, inspirată de interacțiunile cu fiica sa, Ioana, careia îi este frică de vampiri. Cartea este prezentată ca o metodă de a îmblânzi aceste frici prin umor și tandrețe, oferindu-le copiilor o modalitate de a privi cu mai multă lejeritate temerile.
„În interacțiunea cu fetița mea, cu Ioana, care are 7 ani și jumătate, am descoperit că îi place Halloween, dar nu-i plac vampirii deloc. De fapt, e speriată de vampiri. Și e speriată de vampiri tot anul, nu e neapărat speriată de vampiri de Halloween. De aici a pornit ideea aceasta caraghioasă de a-i face pe copii să râdă de vampiri.”
Augustin Cupșa subliniază faptul că în scrierile sale încearcă să transmită lecții fără a fi moralizator, preferând un ton subtil și umoristic. De exemplu, povestea include un gândac de Colorado preocupat de propria siluetă, oferind o notă amuzantă și un exemplu despre consumul excesiv de alimente nesănătoase.
„Toată lumea spune o poveste. De fapt, toată lumea își crește copilul cu povești. Mai departe, unele povești pot să devină mai elaborate, altele devin, să spun așa, profesioniste, în momentul în care le punem pe hârtie și ne gândim că am putea să le publicăm.”
Augustin Cupșa spune că literatura pentru copii și cea pentru adulți coexistă în viața sa, îmbinând perspectivele de scriitor și psihiatru, ceea ce îl ajută să abordeze cu delicatețe fricile și problemele din scrierile sale.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.