#podcastRRC: Alteritatea cu toate sensurile ei - În dezbatere la Radio România Cultural de Ziua Mondială pentru Diversitate Culturală, Dialog și Dezvoltare
20 Mai 2020, 19:49
Atunci când EBU a propus că pe 21 mai, de Ziua Mondială pentru Diversitate Culturală, Dialog și Dezvoltare, să abordăm această temă generală, m-am întrebat ce perspectivă nouă aș putea avea, în condițiile în care Radio România Cultural discută aproape zilnic subiecte concrete, cuprinse în tema largă a diversității.
Așa că mi-am spus că în loc să abordez un subiect specific din interiorul temei, poate că ar fi nimerit să ne reamintim cu toții ce este de fapt alteritatea în toate sensurile ei? Cine este celălalt? La ce raportăm de fapt acel altfel? Cât alegem să celebrăm din valorile diversității și cât din diversitate stă la baza conflictelor dintre noi?
Pentru a răspunde la toate aceste întrebări, am ajuns la concluzia că trebuie să facem o incursiune rapidă în evoluția conceptului alterității în istoria filozofiei occidentale. Apoi să ne întrebăm cât folosim astăzi din ce au gândit filozofii despre alteritate de-a lungul secolelor, de la presocratici, trecând prin începuturile creștinismului și influențele platonicienilor, prin Renaștere, Iluminism și până la moderniști și contemporani.
Am invitat la această discuție trei absolvenți de filozofie: Cristian Vechiu, Alexandru Bogdan și Teodor Istan.
Alături de ei am fondat platorma de discuții ‘’Academia Umanioarelor’’. Un soi de Dead Poets Society, dacă vreți. Un spațiu dedicat dezbaterii de idei pe care l-am adus în FM la Radio România Cultural, pe 21 mai, de la ora 09.00 la 10.00, în spațiul emisiunii Dimineața Crossover. Maria Balabaș a fost prezentă și ea prin playlistul gândit special pentru aceasta dezbatere.
George Gîlea