Născut în România: Un filosof printre jurnalisti: Dan Santa sîmbătă, 4 decembrie 2021
30 Noiembrie 2021, 15:27
Realizator Valentin Protopopescu
Destinul lui Dan Şanta reflectă o veche zicală românească, una care spune că acela care se trezeşte de dimineaţă departe ajunge... Într-adevăr, fiu al Aradului, a crescut şi s-a format în acest oraş din Apusul României, fostă cetate de frontieră austro-ungară. O urbe glorioasă, cu parfum de imperiu, un burg cosmopolit, în care maghiarii, germanii şi evreii au coexistat laolaltă cu românii într-o atmosferă relaxată, de toleranţă şi respect cultural.
Aceste trăsături s-au transmis şi personalităţii lui Dan Şanta, directorului Departamentului de Relaţii Internaţionale al Radioului Public. Extrem de serios şi de aplicat, animat de o voinţă de muncă fabuloasă şi de o ambiţie intelectuală specifică marilor culturi, invitatul emisiunii Născut în România din 4 decembrie 2021 a studiat filosofia la Universitatea Babeş-Bolyai de la Cluj, fiind pasionat de istoria filosofiei şi de hermeneutică filosofică. Tot acolo şi-a trecut doctoratul, sub conducerea eminentului profesor Tudor Cătineanu. O vreme a fost cadru universitar în oraşul de pe Someş.
Multilingvismul său şi calităţile de mediator l-au purtat pe Dan Şanta departe de lumea universitară. Prezenţa sa a ajutat Societatea Română de Radiodifuziune să devină un actor important în sînul comunităţii internaţionale de radio, el fiind în prezent vicepreşedinte al URTI (Uniunea Internaţională de Radio şi Televiziune). Dar pentru că prima dragoste nu se uită, Dan Şanta şi-a exersat abilităţile auctoriale într-un foarte special şi sofisticat volum de eseuri intitulat Genunea cu îngeri publicat la casa Nemira din Bucureşti. O carte de rafinament şi complexă elaborare, argument serios pentru o hermeneutică ludică aglutinînd epoci, texte şi autori fără înrudire aparentă, dar extrem de solid integraţi în paradigma de lectură cu care operează.
De aceea, ca intelectual devorator de cărţi, nu ai cum să nu-l invidiezi pe autor pentru maniera elegantă şi dezinvoltura pedantă cu care parcurge epoci, titluri şi stiluri. Ca minte critică, racordată la moda (şi teroarea) metodologică a postmodernismului, nu ai cum să nu rămai perplex faţă cu maxima urgenţă sub imperiul căreia Dan Şanta acceseaza registre de sens care aparent nu au nimic în comun. Ba, din acest ultim punct de vedere, te şi întrebi dacă nu cumva acest discret metafizician angelic nu este un trickster malefic, un prestidigitator talentat în materie de concepte sau poate chiar un Conte de Saint-Germain redivivus, bine ancorat în perimetrul «ştiinţelor moi» ale prezentului.“
Sursa imaginilor: arhiva personală a invitatului.