Născut în România: Sorin Lucian Puia, posesorul celei mai mari colecții private de cochilii din România sâmbătă, 30 iulie, ora 18:00
29 Iulie 2022, 08:06
Medicul Sorin Lucian Puia, renumit obstetrician (în prezent pensionar), a adunat de-a lungul anilor zeci de mii de cochilii de moluște (scoici și melci), aduse din toate colțurile lumii, din cele 122 de țări în care a călătorit. A devenit nu doar colecționar, ci și un adevărat cercetător în domeniul biologiei marine. O pasiune de o viață, pe care soția sa, actrița Dana Dogaru, a privit-o întotdeauna cu multă înțelegere.
”Colecția mea nu este adunată numai din vacanțe. De multe ori profitam de câte o conferință sau de câte o specializare în străinătate și îmi amânam venirea acasă pentru a prospecta în vederea colectării unor specii locale. Așa s-a întâmplat în 1991, când am ajuns în Filipine, despre care se știe că este raiul cochiliilor; mi-am prelungit sejurul cu o săptămână, timp în care nu am făcut altceva decât să adun scoici. M-am întors acasă cu cel puțin 10 kg de cochilii în bagaje”.
Cele mai valoroase piese ale colecției sunt Cypraea aurantium și Conus bengalensis, cochilii foarte rare, pe care le-a adus din Sri Lanka, alături de Conus gloria maris, care până acum 50 de ani era cea mai rară cochilie din lume (ulterior a început să fie mai ușor de pescuit). Conus gloria maris se găsește doar în Pacific, în zona Filipinelor. Cochiliile cele mai valoroase se găsesc la mare adâncime.
Nu lipsește din colecție o specie ucigașă: Conus geografus - înțepătura acestei moluște poate fi mortală pentru oameni. Statistic, Conus geografus face mai multe victime decât rechinii în apele tropicale!
”80 la sută din colecție este adunată de mine, atât de pe maluri, cât și în perioade de reflux, dar și prin snorkeling și diving (până la adâncimea de 7-8 metri). Am ieșit pe mare cu pescarii locali. Alte cochilii sunt primite sau cumpărate de la vânzătorii locali sau din târgurile de profil, care la noi nu există... De multe ori mergeam la restaurant, comandam diverse specialități marine și, la final, împachetam frumos cochiliile și le duceam la colecție. Am și cochilii luate din congelatorul unui supermarket din Thailanda”.
Este cea mai mare colecție privată și una dintre puținele de acest fel din România, pe care Sorin Lucian Puia o păstrează la Târgu Mureș, în casa părintească, iar în viitor intenționează să o doneze Muzeului de Știinţele Naturii din orașul în care a copilărit. Colecția cuprinde cochilii rare din mările și oceanele lumii, dar și din lacuri, râuri, zone umede. Printre cele mai valoroase cochilii din România se numără cea numită ”Melanopsis Parreisis”, care se găsește doar în lacurile cu apă termală de la Băile Felix.
”Am asistat la extincţia unei specii: Melanopsis Parreisis. În anii 80, în băile termale Felix şi 1 Mai, găseai această specie relictă, care nu exista decât în România, în izvoarele termale. După 10 ani, am căutat acest melc şi nu l-am mai găsit decât sub formă de fosile. Intervenţia mediului, a poluării, a neglijenţei umane a dus la extincţia acestei specii.”
Una dintre amintirile colecționarului de scoici:
”Țin minte că am venit din Argentina cu o cochilie de mari dimensiuni, foarte lungă și fragilă. O țineam în bagajul de mână, pentru că nu voiam să se spargă. Semăna cu un obuz de rachetă antitanc. La controlul de securitate cu raze X de pe aeroport, s-au adunat toți vameșii să vadă pe ecran ”obuzul”. Totul s-a rezolvat când mi-am desfăcut bagajul și au văzut că era, de fapt, o cochilie.”
În 2020, Sorin Lucian Puia a publicat o carte de spre pasiunea sa, cu titlul: „Drumuri şi melci. Amintirile unui colecţionar de scoici”, volum tipărit în ediție limitată la Târgu Mureș, la Cromatic Tipo. Cartea cuprinde povești și impresii de călătorie, alături de o mini-enciclopedie cu imagini și informații documentate despre speciile de moluște și răspândirea lor geografică. (RELUARE din 23 octombrie 2021)
Realizator: Dana Pitrop
Fotografii din arhiva personală a medicului Sorin Lucian Puia