Născut în România - Pasiune şi rigoare în alpinism: maestrul Dan Vasilescu
Invitat - alpinistul Dan Vasilescu duminică, 7 aprilie 2024, ora 16:00
07 Aprilie 2024, 05:07
Invitatul ediţiei de duminică, 7 aprilie 2024, al emisiunii Născut în România, este alpinistul Dan Vasilescu, o legendă vie a iubitorilor muntelui din ţara noastră. Din tînăra generaţie de după război, acesta s-a ilustrat ca un excelent tehnician al peretelui şi escaladei, cu numeroase premiere alpine la activ, dar totodată şi ca un mare dascăl pentru cei tineri, cărora le-a împărtăşit cu rigoare inginerească tainele căţărării. Era o epocă pauperă în materiale de alpinism, în care inventivitatea şi creativitatea tehnică înlocuiau produsele şi instrumentele de bază. De asemenea, majoritatea traseelor montane din România nu erau nici marcate, nici pitonate, iar căile de via ferrata puteau fi numărate pe degete. Dan Vasilescu a contribuit decisiv la trasarea direcţiilor de escalada, la marcarea şi asigurarea traseelor. Majoritatea hărţilor montane şi de alpinism îl au ca autor sau iniţiator pe invitatul nostru. În cartea Premiere alpine, apărută la Editura România pitorească din Bucureşti, Dan Vasilescu spune povestea, cîndva glorioasă, astăzi decrepită, a traseelor asigurate şi a drumurilor de via ferrata din ţară, deplîngînd decăderea unei infrastructuri montane şi de escaladă într-o Românie cunoscută ca tărîm al muntelui. Confesiunile sale sînt tulburătoare, reflectînd durerea unui pătimaş al escaladei şi al traseelor riguros întocmite.
Iată ce spune invitatul nostru: „Numărul de secții și de alpiniști legitimați la FRAE şi la CAR este în cădere liberă, celelalte asociații de alpinism sînt și ele foarte puțin interesate de acest subiect, iar alpiniștii străini ocolesc pereții munților noștri, din cauză stării precare a traseelor de alpinism. Este un cerc vicios la care tînăra generație de performeri trebuie să găsească o cale de ieșire. Alpiniști de foarte mare valoare are şi FRTA: Ionescu Justin, Marius Gane, Vlad Teofil, Oliver Batâr, Daniel Burcea dar şi CAR: Felicia Enache, Alex Găvan, Cristina Pogăcean, Cosmin Andron, Mihnea Prundeanu, aceștia fiind numai cîțiva dintre cei care au urcat pe podiumul Galei „Trilogia Alpilor” din 2015 şi 2017. Dar mai există şi mulți alpiniști, ghizi alpini şi salvamontiști cu mare competență şi experiență care fac parte din asociații sau cluburi locale, care se pot mobiliza în scopul punerii în valoare a Patrimoniului național de alpinism şi de escaladă.
În primul rînd, din respect pentru munca şi sacrificiile generațiilor precedente, care ne-au dăruit aceste premiere, valori care în prezent se degradează continuu şi rapid, tinzînd spre așa-numitele trasee de „TRAD”, adică 100% naturale. În egală măsură trebuie să privim spre viitorul alpinismul românesc, spre bazele sportive în care se vor instrui şi perfecționa viitoarele generații de alpiniști şi cățărători. Festivalurile şi galele omagiale sînt foarte frumoase şi emoționante şi aduc o (prea) bună imagine alpinismului românesc, dar realitatea de pe munte este mult mai tristă, cel puţin 59% dintre traseele de alpinism sînt în stare de ruină. Motiv pentru care ar trebui să aibă în faţă o bulină neagră, aşa cum a propus Wild Ferenc în ghidul Cheilor Bicazului.”
Realizator Valentin Protopopescu