Născut în România - Moara de hârtie și Satul meșteșugurilor de la Comana
25 Octombrie 2020, 09:16
Interviu cu inițiatorii proiectelor, Dana și Ioan Georgescu
În apropiere de București, la Comana (jud. Giurgiu), există un atelier - muzeu cu utilaje din vechile tipografii (cele mai multe funcționale), la care se realizau cărțile odinioară, alături de un Sat al meșteșugurilor, unde poți experimenta diverse tradiții manufacturiere: hârtia de mână, țesutul la război, împletiturile din papură, realizarea obiectelor de ceramică și lemn prin metode tradiționale.
”Am gândit un spațiu unde oamenii care lucrează mult fără să pună mâna pe ceva (în afară de tastele de la calculator) să poată practica activități recreative și instructive. Practicarea meșteșugurilor ne conectează cumva cu trecutul nostru. Ne extragem energie pentru secolul XXI din lucrurile pe care le făceau înaintașii noștri!” (Ioan Georgescu)
”Am încercat tot felul de rețete în cadrul atelierului de hârtie de mână: cu inserții de petale de flori sau fire de iarbă, cu nisip sau cu cafea. Pentru participanți este o bucurie să-și creeze propria coală! Materia primă pentru hârtia de mână este maculatura, pe care noi o reciclăm. Dar reciclăm și alte materiale – am confecționat recent preșuri din fâșii de bluejeans, țesute la război!” (Dana Georgescu)
Ansamblul Moara de hârtie și Satul meșteșugurilor derulează proiecte educaționale de promovare a meșteșugurilor, destinate copiilor, dar și adulților.
Totodată, proiectul are și o componentă de producție meșteșugărească: diverse obiecte realizate manual sunt comercializate la sediul din Comana, prin intermediul magazinului online și prin rețeaua librăriilor din întreaga țară: carnete de însemnări, diplome, scrisori către clienții companiilor, cărți de vizită, meniuri pentru restaurante (cu inserții de pătrunjel!) - mici obiecte unicat, care transmit și un mesaj ecologic. Obiecte moderne, relevante pentru secolul în care trăim, inspirate din tradiții și realizate prin tehnici străvechi.
Realizator: Dana Pitrop
Fotografii din arhiva personală a invitaților