Născut în România - Invitată, regizoarea Carmen Lidia Vidu, inițiatoarea proiectului ”Jurnal de România”
01 Septembrie 2020, 06:51
Realizator: Dana Pitrop
Până la momentul Colectiv, nu am fost o persoană activă din punct de vedere social, civic și politic. Nu am ieșit niciodată la proteste. Dar când s-a întâmplat acea tragedie, am simțit ceva foarte puternic, m-am dus singură în stradă, m-am alăturat mulțimii. A fost o energie fabuloasă! Toți oamenii erau prezenți acolo, într-o istorie reală a României și criticau lipsa de protecție a statului român. A fost un prag, un punct de cotitură în existența mea și m-am întrebat: ”Ce înseamnă plasarea mea corectă în acest spațiu numit România?”
Așa s-a născut ”Jurnal de România” – un proiect pe termen lung, care folosește diverse mijloace de exprimare artistică (cuprinde spectacole de teatru, scurtmetraje, expoziții) și dezvăluie o Românie mai puţin turistică şi mai puţin televizată.
"Jurnal de România" este momentul meu de maturitate. Este revoluţia mea personală, mărturisește Carmen Lidia Vidu.
Proiectul cuprinde până în prezent 3 spectacole de teatru documentar, realizate în tot atâtea orașe din România (Sfântu Gheorghe, Constanța și Timișoara) și o recentă producție a Naționalului bucureștean despre momentul Revoluției: ”Jurnal de România. 1989” (cu Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Țilea şi Daniel Badale), alături de un scurtmetraj multipremiat la festivaluri internaționale – ”Jurnal de România. Jurnal de musulman” - și o instalație de obiecte și text – ”Confesiuni despre credință”, care a fost prezentată în 2018 la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia.
Spectacolele de teatru documentar realizate de Carmen Lidia Vidu în cele trei orașe ale țării aduc pe scenă o radiografie foarte umană a vieții artiștilor și investighează subtil relația acestora cu comunitatea din care fac parte. Actorii își povestesc experiențele personale pe scenă, pun pe tapet problemele cu care se confruntă și, de cele mai multe ori, publicul se regăsește în aceste confesiuni. Astfel, poveștile de viață ale actorilor pot fi reprezentative pentru o întreagă generație – cei născuți în anii 70, cei care acum sunt la vârsta la care ar trebui să aibă o viață așezată.
”Jurnal de România” a apărut din nevoia mea de a sta de vorbă cu oamenii generației mele, să văd unde își fac cumpărăturile, dacă au toți dinții în gură, dacă stau cu chirie sau își permit să cumpere o casă, dacă fac sau nu copii etc.
În noul spectacol ”Jurnal de România. 1989”, actorii au devenit documente ale Revoluției, după cum spune Carmen Lidia Vidu.
Regizoarea lucrează în prezent la un documentar despre pandemia actuală, ”#newTogether”, care are la bază confesiuni ale unor artiști din România și Austria. Filmul, aflat în fază de producție, este realizat în cadrul unui proiect lansat de Forumul Cultural Austriac, în parteneriat cu Radio România Cultural.
Credit foto: Florin Boicescu, Florin Ghioca, Irina Gache, Levente Vargyasi, Julien Javions, Ovidiu Zimcea, Marian Adochiței