Născut în România - Invitată: Dorina Burlacu, maestru în arta culinară din Italia - duminică, 23 aprilie, ora 16:00
20 Aprilie 2023, 16:16
S-a născut în 1969, în comuna Brusturoasa din județul Bacău. Avea 23 de ani când a plecat în Reggio Emilia, unde s-a specializat în arta culinară, participând la numeroase cursuri – unele susținute de bucătari celebri, între care Gualtiero Marchesi, considerat fondatorul gastronomiei moderne din peninsulă. A urmat și cursurile școlii numite Accademia di Nutrizione Culinaria, o instituție din Bologna care promovează alimentația sănătoasă.
”Eu consider că, după ceea ce ni s-a întâmplat cu Covidul, noi, bucătarii, trebuie să fim mult mai responsabili, mult mai pregătiți, mult mai serioși și mult mai disponibili să facem o mâncare gustoasă și sănătoasă. Am înțeles că se pot schimba rețetele, fără să pierdem gustul și forma. Asta m-a făcut să studiez și să muncesc foarte mult. Am nevoie de câteva luni de zile să creez o rețetă, care poate ajuta mulți oameni. Este foarte important, pentru că sunt multe persoane care suferă de diabet, de obezitate și de alte afecțiuni.”
Dorina Burlacu a pornit de la zero și, după zeci de ani de muncă și de studii, a reușit să-i cucerească pe italieni cu diverse rețete preparate pe baza unor ingrediente cu indice glicemic scăzut.
”La început am spălat vase și am făcut tot ce mi s-a spus să fac. Abia după 25 de ani lumea gastronomiei italiene și-a dat seama că exist”.
A reinventat, de pildă, plăcinta Erbazzone, o rețetă clasică din Reggio Emilia, care, acum, poate fi savurată și de persoanele cu diabet și a creat rețete de paste proaspete (tortellini, ravioli, tortelli), care respectă standardele recomandate de Ministerul Sănătății din Italia.
”Este o plăcintă tradițională inventată în anul 1900, în zona de munte din Reggio Emilia, care a fost adoptată ca fiind simbolul acestei provincii. Mie îmi plăcea foarte mult, dar pentru mine era prea sărată și prea grasă.”
A reprezentat Italia la Săptămâna Bucătăriei de la Paris.
A fost distinsă, pentru al doilea an consecutiv, cu premiul “5 Stelle d’oro della Cucina Italiana” (5 stele de aur ale bucătăriei italiene), acordat de Asociația Bucătarilor Italieni și s-a clasat pe locul 8 la concursul televizat ”Il Migliore Chef d’Italia” / „Cel mai bun bucătar din Italia”.
În prezent, predă lecții de gastronomie și oferă consultanță celor care vor să lucreze sau să-și deschidă o afacere în domeniu.
”Primul sfat: trebuie să învățăm citim etichetele produselor. Lumea nu știe ce cumpără. Nu întotdeauna un produs scump este mai bun. Un lucru foarte straniu: dulciurile au multă sare și mâncarea sărată are zahăr. E un contrasens!”
Realizator: Dana Pitrop
Fotografii din arhiva personală a Dorinei Burlacu