Născut în România – Invitată: Ana Dumitran, coordonatoarea primului muzeu de artă sacră din România - Museikon - duminică, 15 august, ora 18:00
15 August 2021, 06:00
Inaugurat în 2017, într-o clădire de patrimoniu restaurantă din Cetatea Alba Carolina, Museikon deține o colecție de 6000 de icoane, cărți religioase și obiecte de cult, alături de un laborator de restaurare. Totodată, Museikon este și un mini-sit arheologic, întrucât lucrările de reabilitare a clădirii (în care a funcționat primul spital militar din România) au scos la iveală și vestigii mult mai vechi, de pe vremea romanilor, care ar putea schimba istoria țării noastre, după cum spune Ana Dumitran.
”Am descoperit zidul castrului roman, dar nu al acelui castru roman pe care toată lumea se aștepta să îl găsească (cel al Legiunii a XIII-a Gemina, construit în timpul împăratului Hadrian, în secolul al II-lea), ci un zid nou, refăcut integral, în secolul al IV-lea. Adică într-un moment în care știm că armata și administrația romană nu mai erau în Dacia. O astfel de construcție nu putea fi făcută decât de către armata romană. Așa că, practic, schimbă istoria României, readuce în zonă stăpânirea romană, într-un fel sau altul, deocamdată nu s-a elucidat cum. Dar poate că vor mai apărea și în altă parte indicii care să arate că stăpânirea romană în Dacia a revenit, a fost mult mai lungă.”
Cel mai valoros exponat al muzeului este un fragment din cea mai veche carte tipărită și păstrată în limba română, ”Evanghelia după Matei”, editată la Sibiu în 1551, în română și slavonă. Cele două file din patrimoniul Museikon sunt singurele din România. Un alt exemplar incomplet al acestei tipărituri se găsește în Rusia, la Biblioteca de Stat din Sankt Petersburg.
În colecția Museikon se găsește și ”Evanghelia greco-română” (București, 1693), prima carte tipărită de Antim Ivireanul. Este exemplarul pe care Constantin Brâncoveanu l-a dăruit unchiului său, Mihail Cantacuzino, ferecat în argint-aurit.
Cel mai modern muzeu de artă sacră din România valorifică, în primul rând, noțiunea de icoana transilvăneană.
”Lumea trăia cu impresia că în Transilvania s-au creat doar icoane provinciale, de slabă calitate artistică. În realitate lucrurile nu au stat așa.”
Veți vedea la Museikon adevărate capodopere, cum sunt cele două icoane din 1539, „Maica Domnului cu Pruncul flancată de prooroci” și „Sfântul Nicolae cu scene din viață”, cele mai vechi icoane datate din Transilvania. De asemenea, muzeul din Cetatea Alba Carolina deține cea mai bogată colecție a pictorului Ioan Pop de la Făgăraș, unul dintre cei mai importanți iconari pe sticlă din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Realizator: Dana Pitrop
Credit foto: George Ciotlausi
Reluare din 25 aprilie 2021