Născut în Romania - invitat istoricul Constantin Corneanu
02 Februarie 2019, 10:38
Constantin Corneanu, este doctor în istorie. A lucrat ca jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV „Pro-Patria” și la „Observatorul Militar”. Aria sa de expertiză include afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România. A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București. A publicat lucrarea Sub povara marilor decizii și Victorie însîngerată. Decembrie 1989, dar şi numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu producția de televiziune Balcanii în flăcări.
Domnia sa ne va
vorbi despre mecanismele lăuntrice, contextul politic intern şi extern, rolul
maselor şi al elitelor, ca şi al Armatei şi Securităţii în transformarea
revoltei populare din decembrie 1989 în ceea ce s-a numit ulterior Revoluţia
română. Pentru a înţelege libertatea politică şi socială este nevoie să
pricepem contextul cuceririi sale. În România în însîngeratul decembrie s-a
consumat un vast moment insurecţional. Oamenii au dorit o schimbare, dar oare
cît de mult au conştientizat ei că va urma o schimbare de sistem şi că evoluţia
naţiunii şi a statului va avea loc pe nişte coordonate care nu mai comportă
revenire?
Cum anume se conjugă raţiunea geopolitică şi mişcarea forţelor istorice în cîştigarea şi construirea libertăţii politice şi civice vom înţelege în urma excursului extraordinar la care ne invită doctorul în istorie Constantin Corneanu.
‘’Subiectul decembrie 1989 este extrem de contestat, mai ales la 30 de ani după, pentru că, pe de o parte, noi nu lucrăm cu concepte, pe de altă parte noi lucrăm cu speranțe neîmplinite sau cu așteptări pe care nu le-am împlinit. Cert este că în decembrie 1989, într-un context internațional în care Uniunea Sovietică a fost dispusă să renunțe la hegemonia ei asupra spațiului geografic al fostului tratat de la Varșovia ( Cehoslovacia, Polonia, Bulgaria, Ungaria și România), a existat posibilitatea ca o sumă de nemulțumiri alimentate în special de nivelul de viață extrem de scăzut în 1989, pentru marea majoritatea poporului roman, precum și dorința de libertate politică, libertatea de gândire, de exprimare, de manifestare a opțiunilor religioase, să se facă auzite. România lui 1989 era un cocktail în care mocnea o profundă nemulțumire față de ideea continuării lui Nicolae Ceaușescu ca șef al statului, a regimului Ceaușescu și pentru anumite categorii sociale și socio- profesionale sau pentru anumite segmente ale societății românești se punea în discuție și ideea de comunism, de modul în care mergea comunismul.’’ ( Constantin Corneanu)
Fragment din emisiunea Născut in
România, 2 februarie, ora 16.00. Realizator Valentin Protopopescu
Foto: Constantin Corneanu
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/n%C4%83scut-%C3%AEn-romania-invitat-istoricul-constantin-corneanu-s%C3%AEmb%C4%83t%C4%83-2-februarie-2019/