Născut în România: Invitat: arheologul şi istoricul Alexandra Dolea
18 Ianuarie 2020, 14:31
Realizator Valentin Protopopescu
Nu mulţi arheologi români se pot lăuda că au săpat în situl de la Efes sau Labraunda. De fapt, ei pot fi număraţi pe degetele unei singure mâini. La fel, nu sînt numeroşi arheologii români care activează în cadrul Institutului de Arheologie de pe lîngă Academia Austriacă.
Cele două calităţi sînt întrunite glorios de tînăra Alexandra Dolea, absolventă a Facultăţii de Istorie şi doctor în cadrul Universităţii Bucureşti. Pasionată de antichitate, Alexandra s-a specializat în ceramică romană târzie, iar de puţin timp a descoperit două epoci extrem de bogate în valori şi semnificaţii, epoca bizantină şi cea otomană.
Cercetările sale s-au concretizat nu doar în excelenta muncă pe săpătură în Asia Mică, dar şi într-o comunicare la Universitatea Oxford, una de arheologie aplicată. Domnia sa ne vorbeşte despre ce înseamnă să lucrezi într-un mare centru universitar occidental, despre diferenţele dintre metodele româneşti şi cele apusene de lucru, despre dificultatea de a supravieţui în zona academică din Vest, dar şi despre deliciile descoperirii unor situri din perioada gri a sfîrşitului antichităţii, cum ar fi unele cetăţi din zona balcanică şi Turcia.
În ediţia de
sîmbătă, 18 ianuarie 2020, Alexandra Dolea ne va oferi o perspectivă complexă
şi sinceră asupra tuturor acestor aspecte, multe necunoscute intelectualilor
umanişti din ţară.
Poză a invitatului, foto Efes, foto Oxford, din arhiva realizatorului.