Născut în România: Individual versus colectiv – invitată Rodica Matei, doctor în psihanaliză
31 Iulie 2019, 05:00
Regimul dictatorial comunist impunea un colectivism forțat și fals, în care individul nu conta decât în calitate de membru contributor la „fericirea și binele general”. În același timp, manifestările de grup erau în totalitate controlate de puterea politică și aveau de fiecare dată obligatoriu un aer optimist de domeniul absurdului. În anii ce au urmat după decembrie 1989, românii s-au confruntat atât cu recuperarea identității personale, cât și cu construirea identităților colective, dar și cu găsirea unui posibil echilbru între acestea. În 30 de ani de libertate, care a fost dinamica devenirii noastre ca indivizi, dar și ca membri ai colectivităților? Cum a evoluat sentimentul de apartenență la comunitate? Ce determină grupurile să manifeste în stradă în prezent? De la „aglomerările umane” din trecut, suntem acum capabili de o organizare conștientă, cu scopuri comune bine definite și mai puțin bazate pe reacții emoționale imediate?
Invitata realizatoarei Daniela Vasile este Rodica Matei, doctor în psihanaliză, membru în comitetul științific al Societății Române de Psihanaliză, participantă la proiectul „România identitară”, proiect amplu cultural, multidisciplinar, inițiat și coordonat de SRP în 2016, ale cărui ecouri se disting și în prezent.
(reluare din 30 iunie)
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/individual-versus-colectiv-invitat%C4%83-rodica-matei-doctor-%C3%AEn-psihanaliz%C4%83-duminic%C4%83-30-iunie/