Născut în România cu poetul Robert Șerban. Despre un pariu și un experiment
09 Octombrie 2021, 06:34
‘’Poemul Curcubeu’’, cartea lui Robert Șerban de la care a plecat discuția pe care vă invităm să o ascultați la Născut în România, este un experiment și un pariu, acceptat poate firesc, spre publicare, de Casa de Pariuri Literare. Pe scurt, autorul a scris poezie, timp de 8 ore neîntrerupt, într-un spațiu public. A folosit câte o carioca de culoare diferită pentru fiecare vers, iar când poemul a fost gata, sulul de hârtie de ziar pe care Robert Șerban l-a ales ca suport, a măsurat 15 metri.
‘’La început nu am avut nicio idee despre ce vreau să scriu’’, spune poetul. Apoi și-a dat seama că trebuie se scrie un poem autoreferențial, iar acesta a curs firesc. Dar nu numai despre dilemele adolescenței poetului este vorba acolo, ci despre cele ale unei întregi generații, o generație care a trăit în plină tinerețe ultimii ani ai dictaturii și care a asistat și a contribuit, euforică și încrezătoare, la prăbușirea ei.
Despre evenimentul în sine, Robert Șerban spune:
‘’Poemul curcubeu e un experiment și a fost un pariu. Pariu, fiindcă am vrut să aflu dacă sunt în stare să scriu poezie timp de opt ore, continuu. Pentru asta am preferat un spațiu public, Galeria Pygmalion din Timișoara, și fiindcă acasă ar fi fost mult prea multe tentații cărora nu le-aș fi rezistat. Apoi, fiindcă am vrut să arăt că scrisul implică rezistență, concentrare de durată, acuitate, energie. Am ales o zi de weekend, sâmbăta (12 octombrie 2019), fiindcă 99% dintre scriitorii români scriu când apucă: noaptea, în concedii, la sfârșituri de săptămână, în zilele libere. Toți au servicii care nu prea sunt într-o relație apropiată cu literatura. În niciun caz cu scrisul de ficțiune.
Performance-ul meu a fost şi un protest tacit față de modul în care e perceput, deseori, scriitorul român: un personaj care nu face mare lucru. Da, nimeni nu mă obligă să fiu scriitor. Scriu cu și din plăcere, cu scopul de a-mi oferi surprizele și, poate, bucuriile pe care lucrul la un text de ficțiune le oferă. Fiindcă poezia mea e autoreferențială, ea devine și un instrument de cercetare a celui care sunt și a lumii în care trăiesc. Însă o știu prea bine că lumea s-a mișcat și se mișcă înainte (și) datorită celor care pictează, cântă, joacă teatru, compun muzică, dansează, își imaginează, fac fotografii, scriu.’’
Născut în România, pe 9 octombrie, de la ora 16.00, la Radio România Cultural. Realizator: Anamaria Spătaru.