Născut în România: Orice artist își apără eul, în încercarea de a-și găsi drumul - duminică, 14 martie, ora 16,00
08 Martie 2021, 21:07
Artistul Mircia Dumitrescu, invitat la ediția "Născut în România” din 14 martie 2021, vorbește despre sine ca despre un om al acumulărilor, care s-a construit treaptă cu treaptă, având în plus parte de prieteni de marcă, prieteni buni care i-au fost alături în acest demers lung al descoperirii de sine printr-o muncă susținută.
Gravor, sculptor și pictor, Mircia Dumitrescu a iubit poezia lui Eminescu pe care a ilustrat-o magistral, ”Metamorforzele” lui Ovidiu, povestirile lui Ion Creangă, poezia lui Nichita Stănescu și versurile lui Adam Puslojic. Cărțile sale bibliofile, începute în anul 1986, rămân de referință în cultura contemporană românească.
În anul 1963 a terminat Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu”, la clasa graficianului Vasile Kazar, pe care l-a iubit nespus de mult, avându-i ca profesori dragi pe Eugen Schileru, Horia Teodoru, Gheorghe Ghițescu, Petre Achițenie. Din anul 1969 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expoziția personală din 1973 este una la care artistul Mircia Dumitrescu se raportează constant, pentru că atunci a avut o stachetă ridicată de care a trebuit să țină seama în toții anii care au urmat.
Interviul cu invitatul nostru, ajuns acum, după propriile sale mărturisiri, "într-un port liniștit”, oferă ascultătorului plăcerea unei incursiuni în lumea boemă a artiștilor, dar și a scriitorilor, în deceniile șapte, opt și nouă ale veacului trecut.
Amintirile creatorului Mircia Dumitrescu sunt pline de viață și au o coloratură aparte care va plăcea tuturor, prin prospețimea și vizualul pe care acestea le presupun.
”Mircia Dumitrescu se dovedeşte a fi un artist total şi afirm cu bucurie aceasta; este o podoabă a secţiei noastre de artă, pictură şi audiovizual. Mircia Dumitrescu este şi liric, este şi puternic; gravurile sale acute, puternice, o dovedesc. Lucrările d-sale sunt ceva cu totul special între artiştii plastici. Mircia Dumitrescu este un mare prieten al literaturii...” (extras - discurs Acad. Răzvan Theodorescu, la vernisajul expoziției personale ”Și eu am fost în grădina cea din Eden” Sala Theodor Pallady, Biblioteca Academiei Române, 2016)
”Am învățat de multă vreme studiind grafica din secolul al XVI-lea legătura artelor grafice cu cultura, mai puternică de cât al oricărei zone artistice, ca pictura, sculptura, sau artele decorative, prin forța lucrurilor, graficianul trebuie să fie un personaj cultivat.
Mircia Dumitrescu este întruchiparea acestui punct de vedere al graficianului de elită. Aveți aici un decalog ilustrat cu acea forță a omului de cultură, mai mult decât aceea a graficianului, graficianul este cel ce a gravat în lemn, dar gândul despre ce înseamnă arta îl vedeți în diferitele ipostaze ale graficianului Mircia Dumitrescu.” (extras - discurs Acad. Răzvan Theodorescu, la vernisajul expoziției Dupa 20 de ani - expozitie cu prima generație de studenți, Galeria Simeza, martie 2012)
Realizatoare Roxana Păsculescu
foto de Anna Maria Orban