Eficiență guvernamentală sau risc crescut? Costul economiei: Impactul reducerii cheltuielilor asupra siguranței și științei

13 Martie 2025, 17:55
Cristian Apetrei: Știința are un scop precis în societate! A spune că știința și-a pierdut complet direcția este fals. A spune, de exemplu, că știința merge în multe direcții, care nu vor duce neapărat la medicamentul miracol pentru tratamentul cancerului, este adevărat.
În încercarea de a reduce cheltuielile guvernamentale, administrația americană a făcut concedieri masive în instituții esențiale precum CDC și Fundația Națională pentru Știință, printre altele. Deși reducerea cheltuielilor pare, teoretic, o măsură benefică, impactul acestor decizii ar putea fi devastator. Exemple concrete arată cum astfel de măsuri pot crește riscurile în domenii vitale – de la siguranța aeriană, prin concedierea controlorilor de trafic, până la sănătatea publică, prin reducerea specialiștilor în boli infecțioase.
Administrația Trump a închis recent două comitete pentru siguranța alimentară, scrie și notus.org (https://www.notus.org/
Cele două comitete, ambele aparținând Departamentului Agriculturii, sunt Comitetul consultativ național privind criteriile microbiologice pentru alimente și Comitetul consultativ național privind inspecția cărnii și păsărilor.
Primul era pe punctul de a finaliza un raport privind focarul bacterian din formulele de lapte praf pentru sugari, la finalul unei anchete de doi ani privind un focar de infecții cu Cronobacter în 2022 la sugari în Statele Unite. Epidemia respectivă a exacerbat o penurie de lapte praf pentru sugari în întreaga țară, forțând închiderea unei fabrici importante de lapte praf din Michigan. Comitetul a fost însărcinat să contribuie la o mai bună înțelegere a cauzelor care au dus la izbucnirea epidemiei și a strategiilor care ar putea fi puse în aplicare pentru a preveni repetarea acesteia. De asemenea, comitetul urma să înceapă o investigație privind focarul de listeria din mezeluri, care a provocat o criză anul trecut.
Agențiile de siguranță alimentară se bazează pe expertiza științifică a comitetului pentru a le ajuta să investigheze agenții patogeni puțin cunoscuți, precum Cronobacter, a declarat Susan Mayne, care a fost vicepreședinta comitetului în timpul mandatului său de director al Diviziei de siguranță alimentară din cadrul Food and Drug Administration.
Comitetele consultative sunt importante deoarece aduc opiniile științifice la masa de reglementare, a declarat Rena Steinzor, profesor emerit de drept privind siguranța alimentară la Universitatea din Maryland. Rolul acestora este deosebit de important atunci când vine vorba de industria alimentară, a declarat Steinzor, deoarece acționează ca o protecție împotriva grupurilor de interese corporative”, mai scrie https://www.notus.org/
whitehouse/trump-food-safety- committees
Despre importanța reglementărilor și a instituțiilor de reglementare și control, despre primele decese din cauza pojarului la copii, în mai mult de un deceniu, din Statele Unite (https://www.dshs.texas.gov/
La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro