Născut în România - Costumul, marcă a identităţii naţionale. Invitat: Camelia Ene, istoric şi critic de artă
02 Octombrie 2021, 11:21
Sîmbătă, 2.10.2021, ora 16
Realizator Valentin Protopopescu
Camelia Maria Ene, istoric şi critic de artă, un extraordinar curator de expoziţii şi un inspirat cercetător în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Platici şi doctor în istorie, este o persoană fericită. S-a format sub auspicii de excepţie, învăţînd să coasă şi să imagineze costume într-o familie de extracţie burgheză care a supravieţuit în ciuda ororilor societăţii comuniste, apoi a studiat artele cu profesori de marcă, făcînd pasul de la amintirea formativă a timpului copilăriei la abordarea istorică şi estetică sistematică.
Pasionată de obiectul ei de studiu şi aplicaţie, a cercetat şi a acumulat o experienţă fastuoasă. Camelia Ene a înţeles că artele vizuale, stilurile arhitecturale şi moda reprezintă nu doar factori de cultură şi civilizaţie, ci sînt şi radicale mărci identitare, defininind un profil psiho-mental al unei comunităţi istorice locale sau naţionale. Mai cu seamă fascinată de costum, domnia sa a încercat să traseze un liniament estetic şi istoric care să explice trecerea de clasicismul greco-turcesc la modernitatea de tip occidental în lumea românească. A schimba haina devine şi o modalitate de a actualiza mentalitatea, iar acest pasaj reflectă o întreagă revoluţie socio-economică, implicînd modificări de esenţă în numeroase alte planuri ale societăţii.
De la biografia personală la itemii unui autentic program profesional, iată coordonatele dialogului pe care l-am purtat cu acest eminent intelectual român.