Născut în România: China sau despre supraviețuirea prin milenii, cu prof. Florentina Vișan
01 August 2021, 10:00
Sinologia, adică ştiinţa despre limba şi civilizaţia chineză, reprezintă unul dintre cele mai dificile şi fascinante domenii de cercetare cu putinţă. Pricina? Una transparentă, căci China, cu o vechime statală neîntreruptă de aproximativ 4000 de ani, este singura civilizaţie care a supravieţuit din Antichitate şi până în zilele noastre. Mai mult, naţiunea chineză se găseşte într-o perioadă de fabuloasă înflorire economică, socială şi culturală, reuşind să adapteze paradoxal conducerea centralizată şi economia de piaţă. După o epocă de mari contorsiuni politice, care au cerut un greu tribut de vieţi omeneşti şi suferinţă, după greşeli condamnabile (vezi Revoluţia culturală, un experiment social dezastruos care a lovit năprasnic naţiunea chineză), chinezii au reuşit să ajungă la un leadership mult mai raţional şi foarte deschis reformelor concrete, gândite pe termen mediu şi lung. În prezent, Republica Populară Chineză devine, cu o viteză greu de priceput din exterior, prima economie mondială, având realizări excepţionale în numeroase domenii ale tehnologiei de vârf, dincolo de constatarea, banală, că producţia mondială de mărfuri este tributară într-o proporţie jenant de mare Chinei.
Pentru a înţelege mentalitatea care a stat la baza acestei incredibile supravieţuiri istorice, fireşte, e nevoie de un ghid avizat. Iar acesta este neîndoielnic doamna profesor Florentina Vişan, sinolog de forţă, un excelent dascăl în cadrul Facultăţii de Limbi si Literaturi Straine a Universităţii Bucureşti, şeful Catedrei de Limbi Orientale între 2000-2011, director al Centrului de Studii chineze între 2001-2016, membru al Comitetului director al Institului „Confucius” între 2013-2016, autoare a unor titluri de referinţă în domeniu, precum Gramatica limbii chineze, Sintaxă şi Morfologie (două volume), Prelegeri de Confucianism, I şi II, precum şi traducătoare a unor texte fundamentale, ca Analecte de Confucius, Calea vidului desăvârşit de Lie Zi, Trepte de jad. Antologie de poezie chineză clasică, Istoria gândirii chineze de Anne Cheng, Broaşte de Mo Yan, Istoria culturală a Chinei de C. P. Fitzgerald şi Filosofia chineză de Max Kaltenmark. Florentina Vişan a beneficiat de mai multe burse şi stagii de cercetare la Paris şi Beijing.
Despre mentalitate, supraviețuire, tehnologie de vârf, pe larg la Născut în România, sâmbătă, 1 august , la Radio România Cultural.
Realizator Valentin Protopopescu.
(Reluare din 16 ianuarie 2021)
Sursa imaginilor: arhiva personală a invitatului.