Născut în România: Bujorul – simbol național al României duminică, 31 iulie, ora 18:00
30 Iulie 2022, 05:30
Interviu cu Florin Toma, Prof. Univ. Dr. la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, distins în 2011 cu Premiul Academiei Române „Gheorghe Ionescu Sișești” pentru lucrarea în 5 volume „Floricultură și Artă florală” (apărută în 2009)
Florin Toma propune ca România să aibă, precum alte țări, un simbol național floral, adoptat oficial. În opinia sa, cea mai potrivită alegere este bujorul, cu toate cele 8 specii (5 specii spontane și 3 specii cultivate, fiecare având câteva sute de soiuri și varietăți). Speciile spontane se întâlnesc în rezervații naturale în toate regiunile țării (din Dobrogea până în zonele montane).
Bujorul este foarte decorativ și foarte îndrăgit la nivelul întregii țări, este prezent în cultura și în tradițiile populare și are un potențial economic ridicat (fiind foarte bine cotat la bursa de flori din Olanda, de la Aalsmeer, cea mai mare din lume).
Pentru a se concretiza, această inițiativă (lansată încă din 2013!) trebuie dublată de voință politică, întrucât bujorul ar trebui consfințit ca emblemă națională printr-un act legislativ. (RELUARE din 21 mai 2022)
Realizator: Dana Pitrop
”Cele mai multe țări au una sau mai multe flori naționale, ca elemente ale identității lor, strâns legate de spațiul geografic, cultural și economic în care acestea se află. În foarte multe cazuri, Floarea Națională este un element definitoriu pentru țara respectivă și se regăsește în unul sau mai multe simboluri statale (steag, stemă, ștampile, etc.).
Amintim, pentru exemplificare, cazul lalelei pentru Olanda, Turcia și Ungaria, al crizantemei pentru familia imperială a Japoniei (Japonia are si o a doua floare națională, populară – cireșul ornamental), al trandafirului pentru SUA, Marea Britanie și Bulgaria, al irisului și rodiei pentru Spania. În cazul Canadei, frunza de arțar este elementul vegetal care suplinește rolul florii naționale și toată lumea știe că aceasta se regăsește pe steagul țării.
Pentru România, ideea unei flori naționale se conturează încă din timpul domniei Regelui Carol I, fiind făcute, de-a lungul timpului, mai multe propuneri (măceșul, floarea de colț, bujorul ”românesc” – Paeonia peregrina etc.). Nici una dintre aceste propuneri nu a fost însă legiferată vreodată, astfel încât țara noastră se găsește azi în situația paradoxală de a nu avea, în mod oficial, o floare națională.
În acest context, am lansat oficial în iunie 2013, la prima ediție a Simpozionului științific internațional ”Agriculture for life, life for Agriculture” organizat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (Facultatea de Horticultură, al cărei angajat sunt) o idee personală, obiectivă, mai veche, ca bujorul să fie proclamat, în mod oficial, Floarea Națională a României.
În termenul ”bujor” doresc să includ toate cele cinci specii spontane (Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia, Paeonia triternata, Paeonia mascula, Paeonia officinalis, ssp. banatica) și trei specii cultivate pe teritoriul României (Paeonia officinalis,, Paeonia lactyflora, Paeonia suffruticosa, fiecare dintre ele cu sute de varietăți).
Pe link-ul special de pe site-ul Facultății de Horticultură din cadrul USAMV București se regăsesc argumentele aduse în favoarea acestei propuneri. Sunt argumente obiective, stabilite pe baza unor cercetări îndelungate și nu pe baza unor preferințe personale care nu își au locul, în cazul atât de special al unui element de identitate națională.
Propunerea noastră s-a bucurat, încă din momentul lansării, de o foarte largă susținere din partea mediului academic și a societății civile, din țară și din diaspora, deopotrivă. Suntem deosebit de onorați și bucuroși să amintim că, printre personalitățile vieții publice care și-au manifestat susținerea pentru demersul nostru, se numără și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, împreună cu Prințul consort, ASR Radu.
Îmi exprim speranța că vom reuși să finalizăm cu succes acest proiect ambițios, ca bujorul să fie proclamat, în mod oficial, Floarea Națională a Românilor.
Dacă pe siturile de socializare se bucură de un succes tot mai mare ideea sărbătoririi bujorului în data de 15 mai, dar și în data de 11 noiembrie (Ziua Veteranilor și a Răniților de Război), eu reiterez propunerea ca Bujorul, ca Floare Națională să fie sărbătorit de Înălțarea Domnului. Este data la care se sărbătorește și Ziua Eroilor Neamului, este foarte apropiată ca dată de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena (sărbătoare foarte legată în tradiția populară de bujor), este și hramul principal al Catedralei Mântuirii Neamului și cred că ar fi o foarte fericită îmbinare a tuturor acestor sărbători în aceeași zi”.
Florin Toma
Fotografii din arhiva personală a invitatului