Născut în România: Arheologia între pasiune şi ştiinţă sîmbătă,10.09.2022, ora 16.00
07 Septembrie 2022, 08:45
Realizator Valentin Protopopescu
Invitat: Conf. univ. dr. Valentin Bottez (Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti)
Invitatul ediţiei de sîmbătă, 10 septembrie 2022, a emisiunii Născut în România, este conferenţiarul universitar Valentin Bottez, doctor în istorie, coordonator științific al Sectorului Acropolă Centru-Sud și al punctului de săpătură Sărătură de pe șantierul arheologic Histria,membru în Comisia Națională de Arheologie, membru în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 1. A fost bursier la École Française d’Athènes. A publicat cursurile Istoria Romei și a Imperiului Roman. Război și diplomație în spațiul mediteranean în epoca romană, Spații urbane și fortificații în lumea mediteraneană, Arta aulică și exercițiul puterii în lumea romană, Cultul imperial roman, Arheologie romană şi Histria. Istorie și arheologie, dar şi studiul Cultul imperial în provincia Moesia Inferior (sec. I-III p. Chr.). În colaborare a publicat sau editat: M. V. ANGELESCU, I. ACHIM, A. BÂLTÂC, V. RUSU-BOLINDEŢ și V. BOTTEZ (ed.). Antiquitas istro-pontica. Mélanges d’archéologie et d’histoire ancienne offerts à Alexandru Suceveanu, V. NISTOR, A. LIȚU, V. BOTTEZ, A. IONESCU, Magistrați și eunuci. Putere formală și putere reală în antichitatea târzie, V. BOTTEZ (ed.). Pars Orientis. Contribuții la istoria civilizației europene (volum omagial acad. Em. Condurachi).
Invitatul nostru ne va introduce în universul fascinant al arheologiei, cu accent pe aspectele ştiinţifice şi pe inovaţiile tehnologice de ultimă oră care au revoluţionat această zonă a cercetării istorice. Dar Mihai Bottez ne va avertiza şi despre mitul excepţionalismului arheologic, tributar unor pionier naivi, în genul lui Schliemann şi Evans, nu feriţi de unele tuşe ale imposturii ştiinţifice. Domnia sa ne va explica în detaliu cum se desfăşoară travaliul pe săpătură, cum se centralizează şi sintetizează datele adunate pe teren, dar şi cum poate fi construită o relaţie de încredere cu studenţii pasionaţi de istoria veche şi arheologie. Şi pentru că invitatul nostru este şi un excepţional cadru didactic, el ne va vorbi despre relaţia paideică dintre dascăl şi discipol, despre tacticile pedagogice de interesare a tinerilor, ca şi despre maniera în care pot fi ajutaţi cei care doresc o carieră în arheologie.
Foto Valentin Bottez (arhiva personală).