Născut în România: Alergarea montană în România şi unul dintre pionierii ei – Lucian Clinciu
04 Februarie 2024, 06:08
Invitatul ediţiei de duminică, 4 februarie 2024, a emisiunii Născut în România, este alergătorul montan, antrenorul, alpinistul şi managerul de maraton montan Lucian Clinciu.
Alergarea montană este o disciplină sportivă relativ nouă în România. Dar de cînd a fost implantată, această modalitate de a celebra vraja muntelui a prins cu intensitate în sufletul amatorilor de drumeţie, alpinism şi escaladă. Derivat din alergarea de anduranţă pe plat, cea clasică, mountain running sau mountain trail a devenit rapid un sport popular, din ce în ce mai numeroşi atleţi fiind provocaţi să-şi încerce puterile într-o probă de o dificultate extremă, care îmbină rezistenţa fizică, pasiunea pentru alpinism, tăria de caracter şi forţa de a depăşi obstacole ce par multora intangibile. Şi asta pentru că alergarea în pantă şi rampă, prin pădure şi pe creastă, cu porţiuni de stîncă şi grohotiş, uneori cu ghiaţă şi zăpadă, pe vînt, ploaie şi chiar ninsoare necesită o pregătire şi o formă fizică pe care nici campionii olimpici la maratonul clasic de multe ori nu o posedă. Nu este dificil de imaginat de ce anume...
Maratonul montan Piatra Craiului înseamnă un proiect care a debutat în urmă cu 18 ani, iar astăzi am ajuns să celebrăm cea de-a XVI-ea ediţie. Părintele său de suflet, omul care a crezut în excelenţa alergării montane încă de la începutul acestei activităţi atletico-alpine în ţara noastră, este Lucian Clinciu. Personaj remarcabil, pe cît de generos şi blînd, pe-atît de îndărătnic şi bătăios pentru materializarea proiectelor în care crede, Lucian a visat, a muncit, a dus muncă de lămurire, a găsit sponsori, a convins autorităţile şi în general a făcut tot ceea ce trebuie ca un maraton de mountain running să prindă viaţă şi să continue an după an.
Dacă e să gîndim în termeni cartezieni, atunci este evident că formula „Alerg, deci exist” i se aplică 100% lui Lucian Clinciu. Dialogul pe care l-am purtat cu autorul proiectului Carpathian Man, ce cuprinde patru probe (Postăvaru Night la Poaiana Braşov, aventură pe schiuri şi alergare montană, Bike4Mountains la Cheile Bistriţei-Fundata-Lereşti-Stoeneşti, tur de mountain bike pe etape de munte, Ultra Trail Făgăraş la Avrig, patru zile pe crestele Făgăraşilor, şi perla coroanei, Maratonul Piatra Craiului la Zărneşti) trimite la povestea de viaţă a acestui om brav, dedicat, mare iubitor al muntelui şi al autodepăşirii de sine prin sport. Întreaga activitate depusă de Lucian Clinciu vizează trezirea pasiunii faţă de natură, păstrarea sănătăţii acesteia şi cultivarea prieteniei şi solidarităţii între oameni. Sînt motive serioase pentru a-l respecta şi a-i admira realizările.