Născut în România - 20 februarie 2022 - Alexandru Babeș: Noi (oamenii de știință n.r.), suntem într-o postură privilegiată: suntem plătiți să ne facem hobby-ul
20 Februarie 2022, 12:58
Spune asta Alexandru Babeș, profesor de neuroştiinţe şi fiziologie la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti (https://www.bio.unibuc.ro/), invitatul ediției de astăzi a emisiunii Născut în România de la Radio România Cultural și www.radioromaniacultural.ro, 16.00 - 16.30, realizator Corina Negrea.
Alexandru Balaș este absolvent al Facultății de Fizică a Universității din București, are un master în Neurobiologie obținut la Facultatea de Biologie a aceleiași universități și tot aici, la universitatea bucureșteană, un doctorat “Summa cum laude” în biologie.
A fost bursier al fundaţiei germane Alexander von Humboldt, în 2019 a primit, din partea acesteia, premiul pentru cercetare „Friedrich Wilhelm Bessel“ iar din luna noiembrie 2019 este Ambasador Științific al fundației aici, în România.
Este, de asemenea, laureat (2018) al premiului „Nicolae Simionescu“ al Academiei Române .
A avut numeroase stagii de cercetare în Spania, Franţa, Germania și Marea Britanie și ”a publicat peste treizeci de articole ştiinţifice în reviste internaţionale cu referenţi. Este coautor al unor studii apărute în Nature, Nature Medicine, Nature Communications, Journal of Neuroscience, Pain şi Journal of Physiology. A fost preşedinte al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice în perioada 2011–2012, iar din 2020 ocupă din nou această funcție.” (https://humanitas.ro/autori/alexandru-babes).
Face cercetare aici, în România, pentru că, spune el, aici poți să influențezi lucrurile într-o manieră mai clară (...), ceea ce poți face aici are un impact mai pronunțat.
În anul 2019, la Editura Humanitas i s-a publicat cartea intitulată Povestea creierului. În căutarea celui mai complicat obiect din univers (https://humanitas.ro/humanitas/carte/povestea-creierului)