Născut în Romania - 19 iulie 2021 - În 2021, în România absolvă 2 - doi! - specialiști în psihiatrie pediatrică. Doar doi, la nivelul întregii țări! Este o criză acută de specialiști!
19 Iulie 2021, 13:21
Este un semnal de alarmă pe care îl trage Maria K. Popa, psihoterapeută specializată în psihoterapia psihanalitică a copiilor și adolescenților în cadrul ALIAT Teen, Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor ((https://www.clinica-aliat.ro/clinica-aliat-teen/), cel mai cunoscut ONG specializat pe lupta împotriva dependențelor.
Maria Popa are ”la activ” peste 1000 de ore de Analiză personală, experiență în terapii cu copii și adolescenți diagnosticați cu Tulburări din spectrul autist (TSA) și cu Tulburări specifice de învățare (TSI)și este preocupată de dependențe, anxietate, depresie, tulburări de personalitate și probleme generate de stres.
Spune că ”avem din ce în ce mai mulți adolescenți foarte tineri, 12-14 ani, care, la îndemnul unor colegi mai mari, încep să consume droguri” și că marea problemă, în România , este criza acută de specialisti în psihiatrie pediatrică.
O situație cu multe nuanțe, despre care Maria Popa vorbește la Născut în România, ediția din 19 iulie a.c., de la 18.00 la 18.30, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, realizatoare Corina Negrea.
Maria Popa este licențiată în sociologie, profilul Socio-psiho-pedagogie, Universitatea Transilvania din Brașov (1994 – 1998) și are specializări teoretice și clinice în psihoterapia psihanalitică a copilului, adolescentului și adultului - Fundatia Generatia (2011 – prezent), Analiza psihanalitică personala și Psihoterapie psihanalitică personală.
Armonizarea relațiilor de cuplu și familie și/sau redefinirea relațiilor de familie dupa separare sau divorț sunt alte subiecte care ma preocupă, spune Maria Popa. De cele mai multe ori, adulții care îmi solicită o consultație se confruntă cu o suferință psihică. Poate fi vorba despre adicții, tulburări depresive, atacuri de panică, anxietate, tulburări fobice, disfuncții sexuale, insomnie, tulburări alimentare sau somatice etc. O criza existențială sau sentimentele de nefericire sunt motive tot atât de întemeiate pentru a începe o psihoterapie.
Cât privește părinții, aceștia ajung să solicite o consultatie pentru ce se simt derutați sau depasiți de situațiile cotidiene: copiilor nu le place la școală, nu performează, nu sunt motivati, sunt anxiosi, temători, consuma diverse substanțe, gadgeturile sunt omniprezente, iar timpul folosirii lor este greu de limitat etc. Mă străduiesc să-i ajut pe acești părinți si, in primul rând, pe copii. Pentru mine este important sa înțeleg de ce sufera copiii respectivi si daca exista cumva o intenționalitate poate chiar incontinenta, în spatele acestei suferințe. Cred că in procesul terapeutic cu copiii, cel mai important lucru este ca aceștia sa se simta auziți și înțeleși. (...) Nu etichetez, nu judec, nu ofer rețete miraculoase, ci acompaniez copiii și adulții pe calea dezvoltării psiho-emotionale, încercând sa-i ajut sa se cunoască mai bine si sa facă alegeri conștiente. Consider că psihoterapia ar trebui sa fie accesibilă tuturor celor care pot sa beneficieze de forța ei vindecătoare și de mesajul ei profund umanist, mai spune Maria Popa.
Foto: Arhiva Maria Popa