ARGUMENT
30 Ianuarie 2019, 13:33
În anul 2019 se împlinesc trei decenii de la acel eveniment istoric cunoscut sub denumirea de Revoluția română din decembrie. În sângeroasele zile ale acestui episod au murit peste 1000 de oameni, majoritatea tineri, alte câteva mii fiind răniți. Regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu a căzut, dictatorul a fost asasinat în urma unui simulacru de proces, iar națiunea a intrat într-o nouă epocă. Una a democrației, a economiei de piață, a libertății. Radio Romania Cultural își propune ca, sub egida emisiunii Născut în România, realizată de o echipă de jurnaliști dedicați, să sondeze opiniile unor artiști, intelectuali și personalități publice de la noi pe diferite teme generate de existenţa națiunii sub zodia neocapitalismului și a lumii unipolare de după 1989. Viața românilor s-a schimbat radical, reforma neîntreruptă a afectat, în bine sau rău, viața tuturor cetățenilor. Apartenența la Uniunea Europeană şi la NATO a însemnat, de asemenea, o modificare radicală a raporturilor statului român cu lumea. Au apărut noi mentalități, sistemul de valori a fost updatat, principiile şi mecanismele de acţiune socială și politică au primit o nouă bază. Morala publică este diferită, discursul comunitar are altă orientare şi consistenţă logică.
După 30 de ani, complexitatea schimbărilor care au afectat România a multiplicat suma întrebărilor, situațiile dilematice şi contextele dramatic interpretabile fiind mai numeroase decât înainte. Democrația este complexă, adevărul este multiplu, punctele de vedere contrare coexistă, de mult ori tensionat. Este mai bine decât sub regimul comunist? Suntem mai fericiți, mai prosperi, mai sănătoși, mai optimiști, mai implicați, într-un cuvînt: mai liberi?
Libertatea, iată tema primelor două luni de emisiune ''Născut în România''. În februarie şi martie echipa coordonată de Anamaria Spătaru va discuta cu invitaţii Radio Romania Cultural despre libertatea câştigată la Revoluție într-un sens larg, dar şi despre libertatea de circulație - a ideilor, a oamenilor, a bunurilor. Sperăm ca dezbaterea noastră să intereseze publicul ascultător și să lumineze pe cât de mult posibil un context intelectual și moral extrem de complex. (Valentin Protopopescu)