#ACASĂ. Născut în România: Noul virus Corona văzut de un specialist român, sâmbătă 2 mai 2020, la Radio România Cultural
30 Aprilie 2020, 20:15
ora 16
Invitat: prof. dr. Viorel Alexandrescu de la Institutul „Cantacuzino”
În plină pandemie de Covid-19, opiniile unui specialist, atît în domeniul de laborator, cît şi în cel clinic, sînt deosebit de importante. Pentru a descifra mutaţiile complexe, rapide şi surprinzătoare ale noului virus Corona, este nevoie de multă experienţă structurată şi verificată, exact cazul profesorului doctor Viorel Alexandrescu.
Acesta a absolvit Facultatea de Medicină în 1970 şi este doctor în ştiinţe medicale. Este medic primar microbiolog, epidemiolog şi, din 2010, şef al Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă din România şi director de programe naţionale şi internaţionale pentru epidemii şi pandemii în cadrul Institutului „Cantacuzino”.
A scris numeroase cărţi şi studii de specialitate. Are o bogată experienţă clinică, atît în mediul rural, cît şi în cadrul activităţii desfăşurate la Institutul „Cantacuzino”, fiind un fin cunoscător al desfăşurărilor pandemice. A participat vreme de patru decenii la travaliul institutului de cercetare, învăţămînt, diagnosticare performantă şi vaccinologie, colaborînd îndeaproape cu OMS.
O lucrare
recentă a profesorului Alexandrescu, una de mare actualitate, GRIPA - o ameninţare eternă?, cuprinde
cele mai noi date privind tipurile de virusuri gripale, modurile de contagiune,
diagnosticul clinic şi de laborator, profilaxia şi vaccinarea antigripală,
tratamentul specific şi nespecific, internarea cazurilor grave etc. Ceea ce
spune domnia sa despre specificul, profilaxia şi tratarea Covid-19 este extrem
de relevant.
Foto a invitatului,
foto coperte, imagini ale Covid-19 (prin bunăvoinţa invitatului şi a
editurilor, mulţumiri Annei Shvets pentru imaginea din natură).