Weekend cultural - Recomandări pentru 12-14 ianuarie
Cauţi idei de petrecere a timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!
12 Ianuarie 2024, 06:05
Concerte
Orchestra Națională Radio susține vineri, la Sala Radio un concert dirijat de Alexander Steinitz. În program sunt lucrări de: Johann Strauss, Edvard Hagerup Grieg, Antonín Dvořák, Aleksandr Porfirievici Borodin, Léo Delibes, Johannes Brahms, Bedřich Smetana.
La Ateneul Român, vineri, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" va aduce un omagiu dirijorului George Georgescu. În program : Ştefan Stoianovici Hydra , Edouard Lalo
Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră. La pupitru dirijoral se va afla Cristian Măcelaru, iar solistă va fi Sarah Nemțanu.
Operă
Opereta Văduva veselă de Franz Lehár, în regia lui Andrei Șerban, revine pe scena lirică ieșeană în dublă reprezentație, pe 13 și 14 ianuarie 2024. Interpretează soliștii invitați alături de soliștii, corul, baletul și orchestra Operei din Iași, conduși de la pupitrul dirijoral de bagheta maestrului Bogdan Chiroșcă.Varianta regizorală curentă este o fascinantă oglindă a vremurilor noastre prin dialoguri şi relaţia dintre personaje. Muzica lui Franz Lehár este pusă în valoare de momente coregrafice spectaculoase, scenografie captivantă şi schimburi de replici pe cât de actuale pe atât de amuzante.
Opera din Cluj prezintă duminică, Nunta lui Figaro. Spectacol realizat cu soliști ai Studioului Lya Hubic, adaptat după producția Operei Naționale București, în scenografia Adrianei Urmuzescu. Dirijor: David Crescenzi, regie artistică: Mihaela Sandu. Adaptare scenografie, Content video & Design lumini: Magdy Hawash
Teatru
La Teatrul Național Iași se joacă piesa de teatru „În plină glorie”, în regia Irinei Popescu- Boieru, scenografia este semnată de Axenti Marfa și mișcarea scenică de Oana Sandu.
Piesa lui Quilter spune povestea reală a celebrei Florence Foster Jenkins, o femeie bogată din New York-ul anilor ʹ40, care visează la celebritate și aspiră la statutul de cântăreață de operă, în ciuda lipsei talentului, intrând în istoria muzicii ca „cea mai proastă soprană din lume”
Opera de trei parale de Bertolt Brecht are avanpremiera pe 13 ianuarie la Teatrul Național București. Regie:Gelu Colceag, muzica: Kurt Weill, scenografie:Liliana Cenean,Ştefan Caragiu, coregrafie:Roxana Colceag. Din distribuție: Marius Manole, Mircea Rusu, Silviu Biriş, Tania Popa
Medeea Marinescu și Emilia Popescu.
Montată pentru prima dată la Teatrul Schiffbauerdamm din Berlin, în 1928, „Opera de trei parale”, scrisă de Bertolt Brecht pe muzica lui Kurt Weill, ‒ satiră usturătoare îndreptată împotriva societății burgheze corupte ‒ cucerește de la primele acorduri muzicale devenind una dintre cele mai cunoscute și jucate creații ale culturii germane.
SWORDS - Spoken Word Sessions revine duminică la Control Club din București cu a doua serie de evenimente ce îmbină performance-uri spoken word cu muzică și proiecții multimedia. Primul episod din acest an îi are ca invitați pe Elena Vlădăreanu, Antonia Mihăilescu și Radu Nițescu, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar. SWORDS - Spoken Word Sessions își propune să aducă laolaltă poeți, actori, autori și performeri, în spectacole spoken word, completate de muzică și proiecții multimedia.
Curatori: Cosmin Perța și Iulian Morar.
Cinema
Din 12 ianuarie intră în cinematografele din țară, filmul documentar Four Daughters/ Patru fiice în regia lui Kaouther Ben Hania. Între lumină și întuneric stă Olfa, o femeie din Tunis, mamă a patru fiice. Pe cele două mai mari le pierde pentru totdeauna. În 2016, devine celebră după ce critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a opri fetele să se alăture ISIS.
O altă premieră este și Ierburi Uscate în regia lui Nuri Bilge Ceylan cu Deniz Celiloglu, Merve Dizdar, Musab Ekici, Erdem Senocak, Ece Bagci .
Filmul este despre un tânăr profesor care speră să obțină un post la Istanbul după ce își încheie stagiul obligatoriu într-un sătuc. După o lungă așteptare își pierde orice speranță că mai poate scăpa de viața lui deprimantă. Și totuși, colegul lui, Nuray, îl va ajuta să-și recapete perspectiva asupra lucrilor.Pentru rolul din acest film, Merve Dizdar caștigat premiul de la Cannes.
Expoziții
Pavilion Goethe găzduiește expoziția PARIS-ODESSA, Călătorie în clar-obscur a artistei Geraldine Cario. Paris-Odessa, voyage en clair-obscur, constă în douăzeci de diapozitive gigantice retroiluminate care reconstituie călătoria artistei de-a lungul drumurilor exilului familiei sale.
Numele de orașe, străzi și țări necunoscute pe care le-a învățat în copilărie o poartă prin Europa.
„Despre natură, oameni și beton” este titlul expoziției artistului Adrian Sandu, care va fi găzduită de Galeria Brăteanu din Timișoara până pe 31 ianuarie.
Galeria Romană găzduiește expoziția „Sinemorets 2023”. Aceasta este rezultatul taberei de creație care a avut loc anul trecut în Bulgaria și la care au participat 25 artiști români, dar și invitați din Franța. Aceștia au creat lucrări de pictură, sculptură, fotografie și video.