Ascultă Radio România Cultural Live

Vizitează Muzeul Municipiului București de Noaptea Muzeelor! Programul complet

Vizitează Muzeul Municipiului București de Noaptea Muzeelor! Programul complet

09 Mai 2023, 10:48

De Noaptea Muzeelor, Muzeul Municipiului București va întâmpina publicul cu variate și incitante expoziții care se vor putea vizita gratuit, precum și cu reprezentații teatrale și concerte. Programul de vizitare va fi între orele 17.00-23.00. La Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu programul este diferit: va fi deschis între orele 20.00 – 03.00. Orele anunțate pentru închidere reprezintă ora de intrare a ultimului vizitator.

La Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2) vor fi deschise trei expoziții: „Timpul Orașului” (expoziția permanentă), expoziția tematică de artă „Lumea satului în pictura românească” și expoziția tematică de arheologie „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în lemn”. Pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotație inversă fabricat de Casa Collin din Paris, expoziţia permanentă „Timpul Orașului” este o călătorie începută în prezent care se îndreaptă spre trecut, pentru a ne aminti de părinții, de bunicii noștri, de copiii care am fost și, mai ales, de ceea ce ne scapă pe măsură ce ne îndepărtăm foarte mult de timpul nostru trăit. Include chipul reconstruit tridimensional, prin utilizarea datelor științifice și tehnice de ultimă generație, al voievodului Mihai Viteazul.

Expoziția tematică „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în lemn” este dedicată civilizației create în jurul exploatărilor de sare din perioada pre- și proto-istorică în bazinul intracarpatic. Vizitatorii vor fi pătrunde într-o lume fascinantă, dar prea puțin cunoscută, a tehnologiilor și uneltelor de extracție a sării, care au fost scoase la lumină în ultimii ani în țara noastră, fiind expuse în premieră la București cele mai vechi instalații de lemn din sudul și sud-estul Europei. Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.

Expoziția tematică „Lumea satului în pictura românească” prezintă o selecție impresionantă de lucrări, multe dintre acestea nefiind expuse de foarte multă vreme. Călătoria prin satul românesc aduce în faţa privitorului portrete, peisaje rurale, interioare de gospodării ţărăneşti cu „recuzita” lor specifică, scene de familie şi ocupaţii tradiţionale, elemente de costum popular, ceramică şi încă multe altele, de la pictură, artă grafică și până la sculptură și artă decorativă.

La Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151) se va putea vizita expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, care spune o poveste atât despre intimitate, cât și despre evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, având Bucureștiul drept studiu de caz.

Evenimente: între orele 19.00 și 21.30, în grădina Casei Filipescu-Cesianu, vor avea loc reprezentații teatrale din Români la Porțile Lumii. Spectacolul, organizat de Teatrul MASCA, va oferi publicului șansa de a cunoaște secretele care i-au motivat și inspirat pe Smaranda Gheorghiu, Ștefania Mărăcineanu, Ana de Noailles, Elisa Leonida Zamfirescu, Elena Caragiani-Stoienescu, Martha Bibesco, Grigore Antipa, Victor Babeș și Anghel Saligny.

La Colecția de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei (Str. 11 Iunie nr. 36-38) expoziţia permanentă va fi deschisă, alături de expoziţia tematică „Ligia Macovei în colecții private”. Colecţia reprezintă o incursiune culturală originală în epoci şi locuri diferite, fiind formată din lucrări de artă plastică semnate de Pallady, Grigorescu, Ciucurencu, Ghiaţă, Petraşcu, Ioan Andreescu, J. Al. Steriadi, Iser, Tonitza, Ţuculescu, Marcel Iancu şi M.H. Maxy precum și obiecte din sticlă, ceramică, metal, mobilier şi textile decorative din diverse perioade şi zone culturale. Expoziția tematică „Ligia Macovei în colecții private” continuă un program mai complex, care are în vedere cercetarea lucrărilor Ligiei Macovei aflate și în colecții particulare, un demers necesar pentru a completa investigația mai amplă dedicată vieții și creației artistei. Expoziția este realizată în parteneriat cu Galeria de Artă Rotenberg-Uzunov.

La Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1) se va putea vizita expoziția permanentă „Vila Dr. Nicolae Minovici: Restitutio”, care restituie vizitatorilor modul de expunere așa cum a fost gândit de comanditarul vilei cu clopoței, Dr. Nicolae Minovici, însă într-o variantă contemporană de expunere și conservare a obiectelor.

La Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă, nr. 26) se va putea vizita expoziția permanentă a muzeului, intitulată „Pe urmele trecutului. Colecţia Maria şi dr. George Severeanu”. Proiectul expozițional, cu parcurs cronologic care relevă un patrimoniu specific arheologic şi numismatic, reprezintă un demers menit să valorifice impresionanta colecţie a doctorului George Severeanu şi să ne familiarizeze cu universul colecţiilor şi al colecţionarilor de la începutul secolului al XX-lea.

La Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16) se va putea vizita expoziția permanentă a muzeului. Casa, monument de arhitectură construit de cei doi artişti între anii 1911 și 1913, conservă creaţia unei întregi familii de artişti plastici. Colecția Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe. La acestea se adaugă o serie de plachete și medalii lucrate în bronz și alte obiecte de colecție, monede antice și icoane.

Muzeul Theodor Aman este una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, construită în anul 1868 după proiectele proprietarului, pictorul Theodor Aman. Se va putea vizita expoziția permanentă a muzeului, care păstrează atmosfera vieţii private din perioada Belle Epoque alături de cea mai mare parte a lucrărilor pictorului Theodor Aman.

Eveniment: Începând cu ora 19.00, va avea loc recitalul „Voyage en musique”, cu soprana Mihaela Andrei și Adrian Andrei la chitară. În program: Shan Bell, Cosimo Bottegari, John Dowland, Robert Johnson, Norbert Leqlerq, Adrian Andrei, Jose Luis Narvaez, Carlos Eleta Almaran, Carlos Gradel.

La Muzeul Victor Babeș (Str. Andrei Mureșanu, nr. 14A) se va putea vizita expoziția permanentă a muzeului, intitulată „Victor Babeș (1854-1926). Principii, valori, moșteniri”. Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, care astăzi adăpostește o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș. Urmărind liniile dictate de colecția muzeului, proiectul expozițional pune în valoare munca științifică a doctorului Victor Babeș, pornind de la primele descoperiri științifice și până la proiectele majore de medicină socială menite să îmbunătățească nivelul de trai al bucureștenilor.

La Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 2) se vor putea vizita două expoziții și vor fi organizate observații astronomice, dacă vremea va permite.

Expoziția de astronomie „Descoperim împreună Universul” are ca subiect sistemul solar și explorarea acestuia, planetele, stelele și galaxiile, scopul principal al expoziției fiind ilustrarea locului nostru în Univers. O temă secundară este explorarea sistemului solar, sondele spațiale fiind reprezentate într-un mod inedit. În expoziția tematică „Cerul pe mai multe lungimi de undă”, vizitatorii pot privi imagini ale cerului în mai multe tipuri de lumină ( raze-X, infraroșu, radio, ultraviolet și gamma) și înțelege cum ar arăta bolta cerească dacă am avea ochi sensibili la tipurile respective de lumină, precum și ce feluri de obiecte s-ar vedea.

Record de elevi la expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la MNArT
Muzică-Dans-Arte 19 Decembrie 2024, 21:37

Record de elevi la expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la MNArT

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția...

Record de elevi la expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la MNArT
„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță
Muzică-Dans-Arte 19 Decembrie 2024, 17:50

„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță

La 35 de ani de la Revoluția din 1989 , Artmark prezintă „(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” , primul proiect multimedia...

„(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR” - poveștile tablourilor împușcate în decembrie 1989 pot fi ascultate la Palatul Cesianu-Racoviță
Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ
Muzică-Dans-Arte 18 Decembrie 2024, 18:00

Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ

Classix Festival , una dintre inițiativele culturale independente care s-a remarcat la nivel european prin colaborarea...

Classix Festival 2025 - O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ
Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Muzică-Dans-Arte 18 Decembrie 2024, 17:36

Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025

Art Safari , cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță prima...

Art Safari - „Keep the Art Beat”, o nouă ediție, din 7 martie 2025
„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 17:40

„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA

MINA, Museum of Immersive New Art , organizează un Revelion unic dedicat părinților și copiilor, o experiență care transformă...

„Alice în Țara Minunilor” - un Revelion de poveste pentru întreaga familie, la MINA
Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 16:40

Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București

Pe 11 decembrie 2025 , Sala Palatului din București va găzdui concertul extraordinar al tenorului Jonas Kaufmann , aclamat...

Tenorul Jonas Kaufmann, în premieră absolută în România, pe 11 decembrie 2025 la Sala Palatului din București
ProTicket prezintă turneul național Trei Tenori Italieni, în luna dedicată femeii, pe toate scenele importante din țară
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 13:22

ProTicket prezintă turneul național Trei Tenori Italieni, în luna dedicată femeii, pe toate scenele importante din țară

Ce poate fi mai potrivit în cea mai frumoasă lună a anului, când ghioceii mijesc și natura începe să prindă...

ProTicket prezintă turneul național Trei Tenori Italieni, în luna dedicată femeii, pe toate scenele importante din țară
Muzică barocă și romantică la Marea Orgă a Ateneului, cu Nicolae Moldovan
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2024, 13:20

Muzică barocă și romantică la Marea Orgă a Ateneului, cu Nicolae Moldovan

Iubitorii muzicii baroce și romantice mai pot cumpăra bilete pentru a se bucura în această seară de programul creat de...

Muzică barocă și romantică la Marea Orgă a Ateneului, cu Nicolae Moldovan
Ascultă live

Ascultă live

16:30 - 17:00
Drept de autor
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
16:00 - 16:56
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
16:00 - 17:00
reluare ROMÂNII DE LÂNGĂ NOI/ASOCIAŢII ROMÂNEŞTI DIN LUME (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 17:00
PASIUNEA MEA, AGRICULTURA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
15:03 - 19:00
Sens Unic ( Agenda zilei,Muzica anilor tai, Info trafic)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru