VERNISAJ - ”Locuința interbelică în Sectorul 3” la Palatul Suțu
27 Februarie 2018, 12:13
Muzeul Municipiului București și Uniunea Arhitecților din România vă invită
vineri, 2 martie 2018, ora 18:00, la vernisajul expoziției ”Locuința interbelică în Sectorul 3”, care va avea loc la Palatul Suțu (bdul Brătianu, nr. 2).
Expoziţia de fotografie de arhitectură propusă de Sucursala sectorului 3 a Uniunii Arhitecţilor din România doreşte să pună în valoare identitatea culturală şi istorică locală, prin prezentarea unor edificii cu funcţiunea de locuire, lucrări reprezentative pentru arhitectura modernistă a Capitalei, blockhaus-uri sau vile, realizate în sectorul 3 în perioada interbelică.
Modernismul bucureştean, diferit de cel european prin folosirea esteticii Art Deco, a câştigat, în perioada interbelică, adeziunea clientelei burgheze prospere de industriaşi şi liber-profesionişti, dar şi a micilor comercianţi şi meseriaşi, care şi-au aflat în această arhitectură propriul mod de expresie. Astfel, pe lângă edificiile interbelice realizate pe marile bulevarde bucureştene, au apărut inserţii şi mici ansambluri moderne cu 1-2 niveluri, ele fiind (alături de edificiile realizate în stil naţional) caracteristice arhitecturii bucureştene din acea perioadă. În Bucureşti există străzi sau zone întregi unde această arhitectură este predominantă.
Expoziţia prezintă o „colecţie” de imobile de locuinţe („de raport”) cu regim mic sau mediu de înălţime (de la două până la şase niveluri), cu maximum 3 apartamente pe nivel, situate în zona centrală a oraşului, pe teritoriul actual al sectorului 3.
Zona studiată reprezintă o rămăşită din ceea ce a fost cândva cartierul care se desfăşura pe malul stâng al Dâmboviţei şi care a scăpat parţial de demolările anilor ’80. Străzile care sunt incluse în această expoziţie sunt: Calea Călăraşilor, străzile Romulus, Remus, Filibiu, Maximilian Popper, Parfumului, Olteni, Iuliu Valaori, Ionescu Gion, Bd. Hristo Botev etc. Zona încă păstrează amintirea mahalalelor bucureştene autentice, în care regăsim atmosfera perioadei interbelice, când diversitatea etnică, arhitecturală şi urbanistică a Capitalei compunea un spectacol autentic.
Multe dintre construcţiile prezentate sunt pe lista monumentelor istorice sau situate în zone construite protejate, iar arhitecţii care le-au proiectat sunt nume reprezentative pentru arhitectura interbelică: Marcel Iancu, Jean Monda, Isak Mahler, Victor Asquini, Leon A. Hirsch, Boris Zilberman, Ion I. Berindey etc.
Majoritatea clădirilor se încadrează în curentul Art Deco, care s-a manifestat şi în România, începând din deceniul al treilea al secolului XX, ca o expresie a modernităţii, preferată de societatea românească, căreia Stilul Internaţional nu i se potrivea. Deşi încadrarea lor stilistică nu este unică, amprenta Art Deco este vizibilă la aceste imobile cu apartamente – atât în compoziţia volumetrică, în articularea elementelor de suprafaţă, în grafismul profilaturii şi al compoziţiilor ornamentale, în jocul de materiale şi texturi.
Este bine de știut că cele mai multe dintre lucrările prezentate au nevoie de consolidare şi restaurare pentru a fi repuse în valoare. Procesul de degradare şi distrugere, care afectează multe clădiri de patrimoniu din Bucureşti, poate fi oprit prin mai multe metode, una dintre ele fiind difuzarea de informaţie către autorităţi, specialişti, public.
Expoziția va putea fi vizitată până la data de 31 martie 2018.
Vă invităm să vizitați și celelalte expoziții deschise la Muzeul Municipiului București:
Palatul Suțu – Bd. I.C. Brătianu nr. 2 (marți – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)
– Expoziția permanentă „Timpul Orașului”;
– Expoziția temporară „Fizionomii unificatoare. Toți în unu – povestea unui proiect de țară”, 17 noiembrie 2017 – 28 februarie 2019;
– Expoziția temporară „București – de la urbea patriarhală la capitala marilor înfăptuiri”, 20 septembrie 2017 – 23 septembrie 2018;
– Expoziția temporară „Vindecări Miraculoase – Marius Bunescu”, 14 decembrie – 17 iunie 2018;
Casa Filipescu – Cesianu – Calea Victoriei nr. 151 (miercuri – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)
– Expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”;
– Expoziția permanentă „În apropierea sfinților. Frescele de la Mănăstirea Văcărești după 40 de ani”;
– Expoziția „Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropozoomorfă – de la artă la identitate”, 11 august 2017 – 30 iulie 2018;
Muzeul Nicolae Minovici – Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1 (miercuri – duminică, 10.00 – 18.00)
– Expoziția permanentă „Vila Dr. Nicolae Minovici. Restitutio” aduce în fața publicului colecția de obiecte de artă populară a doctorului Nicolae Minovici, întregind, în ceramică, piese de mobilier, costume și pictură, o imagine a României de la începutul secolului XX;
Muzeul Theodor Aman – Str. C.A. Rosetti nr. 8 (miercuri – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)
Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu – Storck – Str. Vasile Alecsandri nr. 16 (miercuri – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)
Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” – Str. 11 iunie nr. 38 (marți – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – Bd. Lascăr Catargiu nr. 21 (miercuri 10.00 – 18.00, joi, vineri, sâmbătă 10.00 – 21.15, duminică 10.00 – 18.00)
– Expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul: expoziție de astronomie”.
Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.